Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Letní univerzita EDU
Letní univerzita EDU PDF Tisk Email
Pátek, 05 Září 2014 06:30

Aktuálně po dobu dvou týdnů probíhá v Jaderné elektrárně Dukovany odborná stáž Letní univerzita. 32 vybraných studentů a studentek technických vysokých škol z celé ČR mají výjimečnou možnost poznat chod elektrárny.

Třicet dva studentů a studentek vysokých škol si prvního září bude v budoucnu spojovat se začátkem odborné stáže v Jaderné elektrárně Dukovany. Na 6. ročník Letní univerzity, jež je název stáže, která umožňuje vysokoškolákům poznat, jak se „dělá“ jaderná energetika v praxi, se většina z nich přihlašovala už od začátku roku. V květnu a červnu všichni úspěšně absolvovali psychologické vyšetření a splnili tak podmínky účasti. Letos se na stáži sešlo celkem 5 studentek a 27 studentů. Zastupují zde přední vysoké školy z Brna, Prahy, Ostravy, Plzně a dokonce i ze sousedního Slovenska.

Během nabitých dvou týdnů budou studentky a studenti poznávat jadernou elektrárnu jak po teoretické, tak i po praktické stránce. Přednášet jim budou samotní zaměstnanci elektrárny, ale i výcvikoví inženýři ze Školicího střediska Skupiny ČEZ v Brně. Studenti nahlédnou pod pokličku první jaderné elektrárny v ČR, která dlouhodobě patří mezi 20% nejlépe provozovaných elektráren na světě a ne nadarmo se pyšní titulem „Bezpečný podnik“. Studenti sami na vlastní kůži zjistí, jak vypadá běžný provoz elektrárny. Mimo to okusí i provoz  během odstávky, která v Jaderné elektrárně Dukovany začne na 1. reaktorovém bloku 6. září.

Do celého programu Letní univerzity je zapojeno více jak padesát zaměstnanců Skupiny ČEZ. Ti mají za cíl studentům předat maximum informací a zkušeností, které by v budoucnu mohli zúročit. Vždyť některý z účastníků stáže může klidně za pár let být jejich kolegou.

Jiří Bezděk