Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dnes začíná Ample Strike
Dnes začíná Ample Strike PDF Tisk Email
Středa, 03 Září 2014 06:48

Vojenské cvičení jednotek NATO Ample Strike (volně přeloženo Rozhodný úder) 2014 v Náměšti startuje již dnes. Největší zajímavostí budou poprvé na našem území nasazené vrtulníky Apache. Do vičení se zapojí armády USA, Belgie, Česka, Dánska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Německa, Nizozemska, Slovenska, USA a Velké Británie . Jeho centrem se stane letecká základna Sedlec - Vícenice u Náměště nad Oslavou. Cvičení naváže na několikaletou tradici cvičení, zaměřených na výcvik spolupráce pilotů a návodčích za podpory pozemních sil. Trénovat budou hlavně pro nasazení v Afghánistánu.

Cvičení proběhne od 3. do 15. září. „Jde o cvičení čistě pod hlavičkou české armády, bude jí asistovat velitelství vzdušných sil NATO z německého Ramsteinu, je to národní cvičení s mezinárodní účastí. Nenajdete je v tabulkách NATO, náklady si platí každý účastnický stát sám za sebe, českou stranu bude stát minimum,“ vysvětluje velitel cvičení Miroslav Svoboda.

Létat se bude ve dnech od 8. do 12. září od devíti hodin ráno až do třiadvacáté hodiny v noci. Nejen v Náměšti, ale také v prostorech Libavá, Boletice a Bechyně.

A jaká bude k vidění technika? Především vrtulníky Mi-171Š a americké AH-64 Apache, které budou dislokovány v Náměšti. Ve vzduchu se ukážou též letouny LearJet, PC- 9 a L-39 Albatros. Bitevní vrtulníky Mi-24 se přesunou na Libavou, vrátí se až po skončení cvičení. Z Čáslavi budou startovat JAS-39 Gripen a L-159 Alca. Zúčastní se i jedna C-295M Casa z Prahy. Polské F-16 ky budou přilétávat a po akcích se budou vracet domů, má je tam dislokovány americká armáda. Nasazeno bude celkově 30 různých letounů. Celkem se cvičení zúčastní zhruba 1 400 vojáků, z nichž je 300 zahraničních.

I když to představitelé armády nepotvrzují, hojná účast na cvičení, především pak zapojení Litvy, Estonska a Lotyšska je jistě reakcí na ruskou agresi vůči Ukrajině. Podobná cvičení se v budoucnu rozhojní.

František Ryneš

 

Aktualizováno Středa, 03 Září 2014 07:01