Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Rytíři na bicyklu
Rytíři na bicyklu PDF Tisk Email
Pondělí, 25 Srpen 2014 08:59

Podzámecká niva v Třebíči hostila u příležitosti 11. výročí zápisu třebíčských památek na seznam UNESCO Slavnosti Tří kápí. Velkolepá lidová veselice se konala od pátečního odpoledne do sobotní půlnoci. Vedle vzpomínání na slavnou historii města mohli návštěvníci usednout na Oranžová kola Nadace ČEZ a podpořit svým úsilím dobrou věc. Tentokrát se opřeli do pedálů ve prospěch Divadelního souboru Ampulka a prostřednictvím sdružení FOR JANE pro handicapovaného stolního tenistu Jiřího Žáka. Dohromady pro ně vyšlapali 100 431 korun.

Každý návštěvník měl možnost strávit na Oranžovém kole jednu minutu a svým výkonem přispět na dobrou věc. Podpořit třebíčské veřejně Rytíři prospěšné projekty přišli na Podzámeckou nivu místní domorodci i milovníci historie z celé republiky. „O podporu handicapovaných i možnost podílet se na kulturním rozvoji svého okolí je mezi lidmi vždy velký zájem, což se potvrdilo i na Slavnostech Tří kápí. Jsme velmi rádi, že se podařilo vyšlapat tak vysokou částku,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Slavnosti Tří kápí představují návrat do slavné minulosti města Třebíče. Připomnělo ji historické městečko plné řemeslníků a kejklířů, ukázky historického šermu a dobové hudby. Návštěvníci si mohli nakoupit na starobylém tržišti, prohlédnout si vojenské ležení, zastřílet si z luku a zúčastnit se nočního průvodu městem v dobových kostýmech. Sobotní oslavy vyvrcholily slavnostním ohňostrojem.

Divadelní soubor Ampulka rozvíjí a vytváří kulturní prostředí v městě Třebíči. Aktivně se podílí na organizaci městských slavností a festivalů, např. na Oživeném židovském městě, Slavností Tří kápí či festivalu židovské kultury Šamajim.  Na Oranžovém kole pro něj návštěvníci Slavností Tří kápí vyšlapali částku 51 662 korun. „Peníze využijeme na opravu prostor divadla a uspořádání kulturního festivalu FabrFest, který se koná poslední zářijový víkend,“ řekl Michal Lukáč předseda divadelního souboru.

Sdružení FOR JANE pomáhá handicapovaným sportovcům k životu „bez překážek“. Ukazuje lidem, že když se člověk dostane na vozík, tak jeho život nekončí a i nadále může být plnohodnotný. V letech 2013 – 2016 se sdružení rozhodlo podporovat sportovce Jiřího Žáka, který zůstal po autonehodě na invalidním vozíku, v cestě za jeho cílem. „Výtěžek z Oranžového kola v hodnotě 48 769 korun využijeme na podporu handicapovaného stolního tenisty Jiřího Žáka v jeho cestě na paralympijské hry v Rio de Janeiro,“ uvedl Tomáš Vostál, předseda sdružení.

Jana Štefánková