Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Památky na Vysočině lákají
Památky na Vysočině lákají PDF Tisk Email
Neděle, 10 Srpen 2014 00:00

Památkové objekty na Vysočině spravované Národním památkovým ústavem, územní památkovou správou v Českých Budějovicích navštívilo až doposud 109 239 lidí, což je o téměř tisícovku lidí více než v loňském roce. Největší nárůst turistů oproti roku 2013 zaznamenal areál poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře a hrad Lipnice nad Sázavou.

Zvýšený zájem turistů o památky UNESCO dokládá i dosavadní návštěvnost poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Tento klenot barokní gotiky z dílny architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela navštívilo do konce července 2014 více než 17 tisíc návštěvníků, což je o 34 procent více než vloni. Svůj podíl na větší popularitě památky zřejmě sehrála i medializace spojená s problematikou církevních restitucí.

Také na hrad Lipnice dorazilo oproti loňsku více lidí, a to o zhruba 20 procent. „Důvodem bylo mírné a vlídné počasí na počátku jarních měsíců, které nám umožnily zpřístupnit některé památkové objekty v předstihu. To nahrálo turistům, kteří si jako svůj cíl s oblibou vybírají právě hradní zříceniny,“ podotýká Petr Pavelec, ředitel českobudějovické územní památkové správy NPÚ.

Nejnavštěvovanější památkou v kraji zůstává zámek Telč. Po Zelené hoře se na třetí příčce pomyslného žebříčku návštěvnosti umístil zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde je návštěvnost srovnatelná s loňským rokem. Také zámek v Náměšti nad Oslavou navštívilo doposud téměř osm tisíc turistů jako vloni.

Památkové objekty lákají k návštěvě nejen klasických prohlídkových tras, ale každoročně chystají desítky dalších kulturních akcí. V nabídce samozřejmě nechybí oblíbené noční či kostýmované prohlídky, hudební festivaly, výstavy, koncerty či šermířská vystoupení. Také v srpnu se mohou návštěvníci těšit na zajímavé kulturní akce. Jejich vyvrcholením bude Hradozámecká noc, která se uskuteční v sobotu 30. srpna 2014. V noci se tak otevře více než 70 státních i nestátních památek po celé republice, na Vysočině se zapojí zámek v Náměšti nad Oslavou.

Jitka Skořepová