Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Židovské město ožilo
Židovské město ožilo PDF Tisk Email
Sobota, 19 Červenec 2014 07:17

Od pátku do neděle se třebíčské Zámostí změnilo v jeden velký happening. V úzkých uličkách stojí stánky s občerstvením, nejrůznějšími pochutinami, suvenýry, kořením a vším možným. Můžete ochutnat kávu ze všech koutů světa, židovské pečivo a ve Vinárně Ráchel pravý židovský šoulet, naučit se vařit s Pažitkou, nakouknout k Bauerům a poznat, jak se žilo před sto lety, obdivovat svatební šaty na krásných modelkách. Návštěvníky jistě upoutá výstava historických bicyklů, výstava starých fotografií nebo nedělní přehlídka hasicí techniky. A to vše doplňují kejklíři a hudební skupiny, které muzicírují na několika zastávkách. Po delší době je ke spatření taneční soubor Yocheved v novém obsazení a s novou choreografií.

V pátek dávali koncert na terasách hotelu Joseph 1690 Troubeníci a hned potom se na nábřeží promítal film Mravnost nade vše.To vše bude k vinění i v sobotu a v neděli. Jen večerní koncert bude na dvorku kavárny u Židovské brány a zahraje skupina Mackie MesserKlezmer a promítat se bude Jedenácté přikázání.

Tradičně zdařilý podnik pořádá osazenstvo „íčka“ ze Zadní synagogy v čele s Dášou Juráňovou. Lze jen litovat, že podobných akcí není v Třebíči více. Pouhé čtyři, resp. tři po oba prázdninové měsíce je opravdu málo. Příklad si můžeme vzít třeba ze Slavonic, kde mají o prázdninách měsíčně deset (!!!) pěkných podniků. U nás Městské kulturní středisko ještě spí a místo činů se holedbá trojnásobně nadsazenou statistikou návštěvnosti památek UNESCO.

František Ryneš