Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Čínské novinářky navštívily Třebíč
Čínské novinářky navštívily Třebíč PDF Tisk Email
Pátek, 11 Červenec 2014 07:21

Zajímaly se o místa, kam jezdí jejich krajané

V úterý 8. července navštívilo Třebíč pět čínských novinářek z prestižních turistických a lifestylových médií. Ve tři hodiny je v Zadní synagoze anglicky přivítal místostarosta Pavel Pacal, poté následovala prohlídka synagogy, domu Seligmanna Bauera a procházka židovským městem zakončená v bazilice sv. Prokopa.

„Novinářky zaujal židovský talit, což je modlitební plášť, který židovské muže provází celý život a jsou s ním i pohřbeni, také předmanželská smlouva, ve které jsou popsány povinnosti muže a ženy a kterou si vyvěšují na zeď ložnice a také se zajímaly o židovský způsob stravování,“ popisuje Dagmar Juráňová z Informačního centra, která novinářky provázela. Při procházce židovskou čtvrtí byly novinářky překvapeny z tak úzkých uliček. „Když jsme procházely Blahoslavovou ulicí, vysvětlovala jsem jim, že to byla hlavní ulice a tedy největší. Novinářky se nad tím hodně pozastavovaly, protože takové úzké uličky vůbec neznají,“ doplňuje Juráňová.

Turisté z Číny objevují Třebíč. Informační centrum má už připravené texty v čínštině

Turisté z Číny začínají do Třebíče jezdit stále více. I proto projevily čínské novinářky zájem podívat se do místa, které jejich krajané postupně objevují. „Novináře z Číny jsme tu ještě neměly,“ říká Juráňová. Informační centrum je na čínské turisty připraveno. Výklady probíhají v angličtině a turisté mají k dispozici texty v čínštině.

Novinářské cesty do Třebíče jsou oblíbené

Tzv. press tripy, tedy novinářské návštěvy, jsou skvělým nástrojem propagace Třebíče v jiných krajích, státech, dokonce i kontinentech. „Nedávno jsme měli v Třebíči novináře z Japonska, Kanady i Itálie,“ říká ředitelka kulturního střediska Jaromíra Hanáčková.

Třebíčské památky navštívilo v loňském roce více než 120 tis. turistů, letos se očekává i vzhledem k otevření nově zrekonstruovaného zámeckého areálu další navýšení počtu návštěvníků.

Ivan Přibík