Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Národní dům se stane magnetem turistů
Národní dům se stane magnetem turistů PDF Tisk Email
Pátek, 11 Červenec 2014 07:02

Národní dům se stane magnetem turistů

V přízemí Národního domu na Karlově náměstí se v těchto týdnech intenzívně pracuje. Hned dvě firmy tam souběžně realizují dvě stavební zakázky. Město totiž plánuje otevřít nová zařízení, která významným způsobem podpoří cestovní ruch. „V levé části dvorního traktu provádíme adaptaci prostor na zřízení stálé galerie pro darovaná díla světově uznávaného umělce, třebíčského rodáka, Františka Mertla. Dodavatelská firma odvlhčuje a odvětrává zdivo, překládá kanalizaci a plynovod a rekonstruuje elektroinstalaci. Kvůli zajištění odpovídajícího prostředí pro cenné obrazy a sochy počítáme s osazením klimatizace,“ přiblížil úpravy starosta Pavel Heřman.

Druhá firma jako zhotovitel zakázky pracuje v pravé části dvora na úpravách pro tourist point. Návštěvníci Třebíče, kteří přijdou pěšky od autobusu či vlaku nebo přijedou na kole, se v nově vzniklém zázemí pro výletníky mohou těšit na toalety, sprchy a šatny. Bicykly si postaví do pohodlných stojanů a posedí v klidném prostředí dvorany Národního domu.

Adaptace prostor pro Galerii Franta si z městského rozpočtu vyžádá částku 3,5 milionů korun. Tourist point přijde na 1,5 milionu korun, z toho přes polovinu pokryje město z dotace Evropské unie. Obě stavební akce v přízemí Národního domu budou dokončeny na podzim letošního roku.

Ivan Přibík