Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Čeká Třebíč dopravní kolaps?
Čeká Třebíč dopravní kolaps? PDF Tisk Email
Úterý, 24 Červen 2014 06:47

U Kuchyňky vznikne nová křižovatka

Kromě přestupního terminálu v prostoru vlakového nádraží bude letošní rok významnou dopravní stavbou v Třebíči křižovatka u rybníka Kuchyňky. Město plánuje zkapacitnění silnice přes Poušov včetně výstavby dvou nových mostů. První etapou této velké investice bude nová křižovatka. Vznikne tím bezpečné a pohodlné propojení Račerovické ulice s místní komunikací do čtvrti Poušov. Napojení jednotlivých ulic v dopravním uzlu na hrázi rybníka je totiž v současné době mimo veškeré dopravní normy.

Nová křižovatka bude mít tvar písmene „T“. Vozovka se rozšíří ze současných asi 5 metrů na 6,5 metrů a vzniknou odbočovací pruhy. Nutností budou přeložky inženýrských sítí. Podél vozovky nechá město udělat chodník, který bude přivádět chodce k zahrádkám pod garážemi. V první etapě se letos postaví křižovatka a úsek 150 metrů silnice dolů do údolí.

Na zbudování křižovatky vyjednali představitelé radnice finanční spoluúčast Kraje Vysočiny. V těchto týdnech probíhá výběrové řízení na zhotovitele. Zahájení stavby plánuje odbor dopravy městského úřadu přibližně na přelom července a srpna. Řidiči budou muset po dobu stavby počítat s dopravním omezením. Úplná uzavírka Račerovické ulice bude však nezbytná až v závěrečné fázi stavby kvůli napojení. Automobily začnou po nové křižovatce jezdit nejpozději v říjnu letošního roku. V novém volebním období 2014 až 2018 by se v přestavbě poušovské silnice mělo pokračovat. V roce 2015 přijdou na řadu mosty přes řeku a náhon. Následovat bude rozšíření silnice na šířku 6,5 metrů.

Přes Poušov už dnes jezdí značné množství aut. Cílem zkapacitnění silnice není vtahovat tam další tranzitní dopravu, ale zajistit bezpečnost a bezproblémovou průjezdnost. Důležitá je také skutečnost, že podél silnice povede chodník s veřejným osvětlením. Tím se Poušov pohodlně zpřístupní pro chodce.

Ivan Přibík