Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zámek v Náměšti n. O. si připomene atentát na Františka Ferdinanda d´Este
Zámek v Náměšti n. O. si připomene atentát na Františka Ferdinanda d´Este PDF Tisk Email
Středa, 04 Červen 2014 14:49

Pouhých deset dnů před tzv. Sarajevským atentátem a vypuknutím první světové války v roce 1914 zasáhl do života následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este i zámek v Náměšti nad Oslavou. A právě o jeho tamním pobytu, o střelbě na holuby, manželčině milém telegramu a dalších drobnostech pojednává sezónní výstava Deset dní před Sarajevem, která oživí prohlídkovou trasu Apartmán hraběte Haugwitze náměšťského zámku od 7. června do 28. září 2014.

Zámek v Náměšti nad Oslavou byl jedním z posledních míst, které před svou smrtí navštívil následník trůnu František Ferdinand d´Este. „Dne 18. června 1914 se na dnes již nedochované střelnici v zámecké oboře zúčastnil střelby na holuby a na zámku pak slavnostního oběda za přítomnosti řady významných hostí z blízkého i vzdálenějšího okolí, včetně členů šlechtických rodin. Z Náměště pak d´Este odjel na Konopiště a deset dní na to byl zastřelen v Sarajevu,“ popisuje vzpomínku na následníka trůnu kastelán zámku Marek Buš.

Výstava Deset dní před Sarajevem vznikla díky několika dochovaným pozoruhodným materiálům, které se na zámku ukrývaly a přibližují tak důležitost této události pro tehdejší Náměšť. „Mezi opravdové unikáty patří například potvrzení účasti Františka Ferdinanda, které hraběti Haugwitzovi (tehdejšímu majiteli zámku) zaslal 18. května 1914 nejvyšší hofmistr Karl Wenzel von Rumerskirch, dále několik telegramů dalších účastníků, zejména z řad šlechty, zasedací pořádek u slavnostní tabule, nebo střelecké lístky a střelecké knihy,“ vyjmenovává kastelán nevšední exponáty výstavy. Raritu představuje i dochovaný telegram manželky následníka trůnu Žofie Chotkové zaslaný dne 18. června 1914 z Konopiště do Náměště Františku Ferdinandovi d´Este, v němž svému manželovi sděluje, že vše probíhá dobře, počasí je stále stejné a posílá tisíce polibků. „Roztomilý pozdrav, který o deset dnů později získal naprosto tragický rozměr,“ dodává Marek Buš.

100. výročí Sarajevského atentátu a vypuknutí první světové války připomenou návštěvníkům i mnohé další exponáty. Chybět mezi nimi nebude ani plán tehdejší střelnice, nebo kniha hostů rodiny Haugwitz, v níž jsou i přepisy telegramů s poděkováním za přijetí a pobyt, které byly Františkem Ferdinandem zaslány na Náměšť po jeho návratu na Konopiště. Knihu hostů laskavě zapůjčuje paní Dr. Johanna Haugwitz El-Kalak, dcera posledního šlechtického majitele náměšťského zámku Jindřicha Haugwitze.

Výstava bude instalována v čítárně knihovny zámku a bude přístupná od soboty 7. června do 28. září 2014 jako součást prohlídkové trasy Apartmán hraběte Haugwitze.

Marek Buš