Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Město Třebíč v dobré společnosti?
Město Třebíč v dobré společnosti? PDF Tisk Email
Pondělí, 12 Květen 2014 05:42

Město Třebíč se stalo sedmým Fairtradovým městem v České republice, prvním na Vysočině. Třebíč se tak připojuje k dalším 1500 městům, mezi které patří Londýn, Dortmund nebo Barcelona, která podporují spravedlivě obchodované výrobky ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky. V oblasti odpovědné spotřeby na území střední a východní Evropy hraje Česká republika zásadní roli.

Fairtradová města jsou mezinárodní iniciativou označování míst, kde je podporován fair trade. Cílem kampaně je osvěta fair trade a podpora prodeje fairtradových produktů v daném městě. Status je udělován nejen městům a malým obcím, ale univerzitám, školám nebo církvím. Celosvětově je držitelem statusu Fairtradové město (Fairtrade town) 1494 měst ve 23 zemích světa.

Město Třebíč již 4 roky realizuje různé osvětové aktivity na podporu hnutí fair trade. Stát se Faitradovým městem je dlouhodobý záměr. V dubnu letošního roku jsme dostali zprávu, že po návštěvě zástupců kampaně Fairtradová města a ověření všech uvedených skutečností, město Třebíč splňuje kritéria a má právo na udělení certifikátu Fairtradové město. Po dohodě se zástupci kampaně bude tento certifikát slavnostně předán před jednáním zastupitelstva města dne 15. května 2014.

Ivan Přibík