Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Na piráty dohlédli čtyřmi rychlými auty
Na piráty dohlédli čtyřmi rychlými auty PDF Tisk Email
Neděle, 04 Květen 2014 00:00

Rok modernizace dálnice D1 budou mít v těchto dnech za sebou také policisté z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově. Právě na dvou úsecích dálnice D1 na Vysočině loni v květnu začaly opravy, které si vyžádaly výrazné omezení provozu v obou opravovaných úsecích.Od letošního jara rekonstrukce dálnice pokračuje a znovu to s sebou přináší výrazná dopravní omezení. Na opravovaných úsecích je omezená nejvyšší povolená rychlost na 80 km/h a v úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou a mezi  Loktem a Hořicemi jezdí veškerá doprava pouze v jednom jízdním pásu, a to  režimem 2+2 zúžené jízdní pruhy v každém směru jízdy. Dálniční policisté těmto úsekům, kde vzhledem k výraznému zúžení jízdních pruhů mohou hrozit častější kolize, věnují v rámci běžného výkonu služby maximální pozornost. Do služeb jsou nasazeny také policisté na motocyklech

Ve středu 30. dubna se v době od 14.00 do 18.00 hodin na dodržování všech ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích zaměřil na dálnici D1 vyšší počet policejních hlídek. Velkoberanovské dálniční oddělení nasadilo do odpolední dopravně bezpečnostní akce celkem čtyři superrychlá vozidla – jednalo se o tři VW Passat a jedno vozidlo Škoda Superb. Policisté se před prodlouženým víkendem obávali, že by mohl být na dálnici D1 výrazně silnější provoz. Během čtyř hodin policisté zjistili a v blokovém řízení na místě vyřešili celkem 38 dopravních přestupků. Nejčastěji – v sedmnácti případech -  řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost právě v opravovaných úsecích. Další zjištěné přestupky se týkaly nerespektování dopravního značení, kdy řidiči nákladních vozidel využívali k jízdě levý jízdní pruh i přesto, že jim to dopravní značka zakazovala. Policisté z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově počítají s podobnými akcemi také v průběhu dalších týdnů, především pak v období letních prázdnin, kdy dálnici D1 využívá velké množství řidičů ke svým cestám na dovolenou.

Dosavadní zkušenosti policistů, kteří dohlížejí denně na bezpečnost a plynulost silničního provozu na dálnici S1 ukazují, že se většina řidičů chová při průjezdu opravovanými úseky ohleduplně, dodržuje nejvyšší povolenou rychlost i režim střídavé jízdy. V případě, že  se v úseku s omezeným provozem stane bagatelní nehoda, řidiči jsou operačním důstojníkem, který jejich oznámení přijímá, poučeni, aby pokud je jejich vozidlo pojízdné, sjeli na nejbližším sjezdu nebo přejeli na nejbližší parkoviště a tam se dostaví policejní hlídka a nehodu zadokumentuje. Zatím jsme se nesetkali v této oblasti s většími problémy a vozidla po nehodě byla vždy z dálnice velice rychle odstraněna a nepřekážela tak provozu.

 

Dana Čírtková