Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Většina Čechů chce strávit poslední dny doma
Většina Čechů chce strávit poslední dny doma PDF Tisk Email
Úterý, 15 Duben 2014 00:00

Téměř 80 % Čechů si podle průzkumu veřejného mínění přeje zemřít doma. Na konferenci Paliativní péče v kraji Vysočina organizované Oblastní charitou Třebíč se sešlo 80 odborníků, kteří diskutovali nad současnou situací a hledali nové cesty v podpoře a rozvoji péče o umírajícího člověka v domácím prostředí. Na organizaci konference a podporu domácí hospicové péče přispěla Nadace ČEZ částkou 200 tisíc korun.

Poslední dobou se téma umírání doma dostává z okraje do popředí zájmu a spojuje jak politiky, tak zdravotníky a sociální pracovníky. „To je dobře, protože dobré umírání si lidé většinou spojují s přítomností svých blízkých, s místem, které mají rádi, se soběstačností a důstojností do poslední chvíle,“ vysvětlila vedoucí Domácí hospicové péče Třebíč Eva Vráblová.

Záštitu nad konferencí převzal a celým programem provázel prim. MUDr. Ladislav Kabelka, primář Domu léčby bolesti s Hospicem sv. Josefa v Rajhradě a předseda České paliativní společnosti. Pozvání přijali zástupci Kraje Vysočina, města Třebíč, nemocnice Třebíč, praktičtí lékaři, zástupci jednotlivých Oblastních charit Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina a další zástupci neziskových organizací poskytujících zdravotně sociální služby na Vysočině. Na podporu domácí hospicové péče přispěla Nadace ČEZ v rámci grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. Kromě uspořádání konference využije Oblastní charita Třebíč finanční příspěvek na nákup elektronických polohovacích lůžek a také na provoz Domova pro matky v Třebíči. „Důstojný závěr pozemského bytí mezi nejbližšími by měl být samozřejmou součástí lidského života. Bohužel tomu tak není, ač si to všichni přejeme. Chceme být nápomocni změně k lepšímu,“ uvedla Jana Štefánková z útvaru vnitřních a vnějších vztahů Jaderné elektrárny Dukovany a zástupce Nadace ČEZ v regionu EDU.

Jana Štefánková