Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Regenerace Okružní a prořez stromů
Regenerace Okružní a prořez stromů PDF Tisk Email
Středa, 09 Duben 2014 05:13

Město letos dokončí veřejná prostranství v Okružní ulici

Čilý stavební ruch panuje v těchto dnech v Okružní ulici. Od začátku dubna pokračuje město v této části sídliště Za Rybníkem v revitalizaci veřejných prostranství. Současná etapa podél zdravotního a nákupního střediska je poslední. Město tím završí přestavbu dříve jedné z nejproblematičtějších sídlištních ulic. Materiálové i dispoziční řešení bude v této části Okružní ulice odpovídat charakteru předchozích etap. Obyvatelé lokality se mohou těšit na nové povrchy chodníků, vozovek a parkovišť, přístřešky pro odpadové nádoby a zeleň. Ke zlepšení prostředí dojde po funkční i estetické stránce. Se završením regenerace Okružní ulice počítá město na konci června. Finanční náklady na investici činí bez DPH 9.170.000 korun.  Z toho 4 miliony tvoří státní dotace.

Komunál provede údržbu čtyř stromořadí

Období předjaří až začínajícího jara využívá každoročně odbor komunálních služeb městského úřadu k nezbytné údržbě zeleně. Mimo jiných prací je pro letošek naplánován tvarovací řez stromů na čtvero místech v Třebíči. Na požadavek místních obyvatel byly tento týden zredukovány rozrostlé koruny červenolistých myrobalánů v Eliščině ulici. Myrobalán jako peckovina snáší jarní řez dobře.

V průběhu dubna přijdou na řadu stromořadí na Karlově náměstí, na Havlíčkově nábřeží a v ulici Dr. Suzy. V lokalitě Karlova náměstí i Havlíčkova nábřeží projdou dřeviny zásahem z kompozičních důvodů. V prvém případě se redukce větvoví týká javorů mléčů. V druhém případě jde o týž druh v kultivaru Schwedleri, jehož listy raší v červené barvě a později zezelenají. V ulici Dr. Suzy rostou hrušně obecné, kultivar Beech Hill. Tyto hrušně jsou typické svou bohatou plodností. Prořezávka ji omezí. Tudíž se zmenší i znečištění chodníku a vozovky padajícími ovocnými plody.

Prořezávky stromů město vždy pečlivě zvažuje. Prací se pokaždé ujímají zkušené zahradnické firmy. Dlouholeté zkušenosti ukazují, že prakticky vždy se mezi obyvateli konkrétní lokality najdou zastánci i odpůrci těchto zásahů. I když se prořezávka rašících nebo již olistěných stromů může laikovi zdát necitlivá, probíhá vždy podle dendrologických zásad. Například tvarovací řez javorů na Havlíčkově nábřeží se uskutečnil už dvakrát nebo třikrát a vždy na jaře. Javory v předjaří ořezávat nelze, neboť roní mízu.

Ivan Přibík