Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Policisté získali ocenění Zlatý záchranářský kříž
Policisté získali ocenění Zlatý záchranářský kříž PDF Tisk Email
Sobota, 29 Březen 2014 10:40

Tři policisté Územního odboru Třebíč převzali z rukou prezidenta republiky, pana Miloše Zemana, prestižní ocenění Zlatý záchranářský kříž. Policisté pprap. Bc. Iveta Vávrová, pprap. Michal Durda a pprap. Petr Dvořák vloni v dubnu zachránili při náročném zásahu dva lidské životy.

Slavnostní udílení ocenění Zlatý záchranářský kříž za rok 2013 se konalo ve čtvrtek 27. března na Pražském hradě. Dva policisté třebíčského obvodního oddělení a policista oddělení služební kynologie získali za jejich hrdinský čin nejvyšší ocenění v kategorii nejlepší záchranářský čin profesionálního týmu. „Významné ocenění získali za jejich odvahu a obětavost, neboť zásah probíhal v podmínkách, které byly velmi fyzicky i psychicky náročné, a policisté ani na okamžik nezaváhali a při záchraně ohrožených osob riskovali svůj vlastní život a zdraví,“ řekl plk. Mgr. Radek Malíř, ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Oceněným policistům poblahopřál k převzetí Zlatého záchranářského kříže také plk. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý, první náměstek policejního prezidenta a brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR.

Dramatický sled událostí, který vyústil v boj o život partnerského páru a jejich dítěte, začal v úterý 30. dubna loňského roku tím, že muž šel kolem půlnoci v domě v obci Štěměchy zkontrolovat funkčnost elektrocentrály na benzínový pohon umístěné ve sklepě, nadýchal se ale výfukových zplodin a upadl do bezvědomí. Po nějaké době ho šla žena hledat a našla ho ležet bezvládně pod schody ve sklepě. Zavolala ihned na linku 155, přivolala pomoc a snažila se muže ze sklepa vytáhnout. Přitom se ale sama nadýchala zplodin a také velmi rychle upadla do bezvědomí.

Ihned po přijetí oznámení vyjela do obce dvoučlenná policejní hlídka a zdravotníci. Po příjezdu na místo se policisté pprap. Bc. Iveta Vávrová a pprap. Michal Durda snažili kontaktovat obyvatele uzamčeného domu. Nikdo však na bouchání ani volání nereagoval, jen z vnitřních prostor bylo slyšet pláč dítěte. Policisté proto neváhali, rozbili okno a vstoupili do obydlí, kde byl cítit kouř. V jedné z místností nalezli osamocenou čtyřletou holčičku. Dítě odnesli ven a do péče jí převzali zdravotníci. Policisté přivolali další hlídku a opět vstoupili do domu, kde hledali další osoby, které se měly uvnitř nacházet. Ve sklepních prostorách nalezli muže a ženu bez známek života, oba vynesli ven a zdravotníci jim poskytli lékařskou pomoc. Okamžitě zahájili oživování jedné z osob a u druhé prováděl resuscitaci policejní kynolog pprap. Petr Dvořák, který na místo přijel. Ženu se jim podařilo přivést k vědomí a společně s dítětem byla převezena zdravotnickou záchrannou službou do třebíčské nemocnice. Muže se zdravotníkům i před veškerou snahu oživit nepodařilo.

„Je pro nás velkou ctí a velmi si vážíme toho, že jsme ocenění Zlatý záchranářský kříž získali, i když největší odměnou pro nás samozřejmě je, že se při zásahu podařilo zachránit život ženě a malému dítěti,“ řekla oceněná policistka Iveta Vávrová.

Jana Kroutilová