Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Den prevence v třebíčské nemocnici přilákal desítky lidí
Den prevence v třebíčské nemocnici přilákal desítky lidí PDF Tisk Email
Pátek, 28 Březen 2014 00:00

V úterý 25. března se v třebíčské nemocnici uskutečnil Den prevence. Návštěvníci naplnili přednášky lékařů a také si zašli na bezplatná vyšetření.  Nadace ČEZ předala vedení nemocnice šek na 100 000 Kč, za který nakoupí laparoskopickou věž.

Krátce po dvanácté hodině se začal plnit vestibul recepce návštěvníky, kteří přišli na Den prevence. Ředitel nemocnice Jan Ferenc převzal z rukou Jany Štefánkové, která zastupuje Nadaci ČEZ, šek na 100 000 Kč. Nemocnice pořídí laparoskopickou věž. Laparoskopie je poměrně nový způsob operací, jenž spočívá v tom, že se pacientovi pomocí optických nástrojů a pod kontrolou kamery provádí zákroky v břišní dutině, například při operaci nádorových onemocnění střev a žaludku, odstranění žlučníku, plastiky kýly nebo vyjmutí slepého střeva.

„S třebíčskou nemocnicí spolupracujeme dlouhodobě. Nemocnice Třebíč deklaruje, že je partnerem zdraví svých pacientů. A my konkrétními činy stvrzujeme naše stabilní a silné partnerství s nemocnicí. Díky této symbióze může nemocnice disponovat nadstandardním vybavením pro efektivní léčbu pacientů,“ říká ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Jaroslav Jakub.

Divadlo i jízda elektromobilem

Pro děti byl připravený program s názvem „Doktora se nebojíme“. Ve vestibulu recepce byly k vidění obrazy Lenky Haklové, ukázky prací denního stacionáře Domovinka a výstava výrobků Sdružení pomáhající postiženým Míša & Míša.  Jaderná elektrárna Dukovany přivezla elektromobil. „Všechny zájemce jsme povozili a mohli si také sami vyzkoušet řízení,“ říká Jana Štefánková.

Lidé se zajímali o odstranění křečových žil a o svoji tělesnou hmotnost

Mezitím probíhaly v přednáškovém sále přednášky na různá témata. Velký zájem byl o přednášku maďarského lékaře Atilly Szabó s názvem Řešení varixů radiofrekvenční metodou.  Vrchní sestra Zdislava Dostálová se zájemci hovořila o skrytém krvácení ve stolici. Karcinom tlustého střeva je totiž v České republice značně rozšířen a včasné zjištění krvácení a následné lékařské vyšetření je velmi důležité pro léčbu. Lékař Daniel Šulc představoval echokardiograf:  „Je to vlastně ultrazvuk pomocí kterého zobrazujeme srdce a vyšetřujeme ho. Nejvíce se zaměřujeme na levou část srdce, protože to je ta hlavní pumpa. Dokážeme najít chlopenní vady a sledovat také poruchy hybnosti svalové tkáně,“ popisuje doktor Šulc a dodává, že onemocnění srdce jsou poměrně častá a může za to především náš nezdravý životní styl.

„Fronta“ byla také na měření tuků, svalů a vody v těle. Pomocí snímacích magnetických proužků a speciálního přístroje si lidé mohli odnést graf s výsledky, jak jsou na tom se svoji tělesnou hmotností. Díky vysvětlení sester pak každý v grafu přečet své hodnoty a mohl zjistit, zda by se měl více hýbat, ubrat v tučných jídlech apod.

Jana Štefánková