Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Pacienty čeká méně bolesti a kratší rekonvalescence
Pacienty čeká méně bolesti a kratší rekonvalescence PDF Tisk Email
Pondělí, 24 Březen 2014 13:41

Chirurgie třebíčské nemocnice zvyšuje péči o pacienty. Na operačním sále plánuje provést výměnu starší laparoskopické věže za novou, která sníží bolestivost zákroků i dobu hospitalizace. Lékaři navíc budou moci provádět i náročnější zákroky jako laparoskopické operace velkých břišních kýl nebo laparoskopické resekce střev. Na pořízení přístroje přispěla nemocnici Nadace ČEZ částkou 100 tisíc korun.

Laparoskopie je poměrně nový způsob operací, jenž spočívá v tom, že se pacientovi pomocí optických nástrojů a pod kontrolou kamery provádí zákroky v břišní dutině, například při operaci nádorových onemocnění střev a žaludku, odstranění žlučníku, plastiky kýly nebo vyjmutí slepého střeva. Moderní laparoskopická věž výrazně sníží riziko zánětlivých komplikací při těchto zákrocích. „Vývoj lékařských zařízení jde velmi rychle dopředu a starší zařízení nahrazují nová a lepší. To byl i případ naší technicky a funkčně zastaralé původní laparoskopické věže. S obnoveným přístrojem budou naše zákroky zase šetrnější a budou odpovídat nejmodernějším operačním postupům,“ pochvaluje si Jan Ferenc, ředitel Nemocnice Třebíč. Ročně zde podstoupí laparoskopický zákrok asi 1000 pacientů, na nichž se podílí 13 operatérů chirurgů. Laparoskopickou věž využívají také lékaři z ortopedie či urologie.

Šek na 100 tisíc korun od Nadace ČEZ převezmou zástupci Nemocnice Třebíč v úterý 25. března v rámci Dne prevence pro podporu Vašeho zdraví. V průběhu celého odpoledne si mohou zájemci nechat vyšetřit a zkonzultovat své neduhy na jednotlivých ambulancích nemocnice, navštívit odborné přednášky nebo třeba zhlédnout ukázku resuscitace dětí i dospělých. Pro děti bude připraven speciální program s názvem „Doktora se nebojíme“.

Nadace ČEZ přispěla na nákup laparoskopické věže v rámci grantového řízení na podporu regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů třeba právě z oblasti zdravotnictví. „S třebíčskou nemocnicí spolupracujeme dlouhodobě. Nemocnice Třebíč deklaruje, že je partnerem zdraví svých pacientů. A my konkrétními činy stvrzujeme naše stabilní a silné partnerství s nemocnicí. Díky této symbióze může nemocnice disponovat nadstandartním vybavením pro efektivní léčbu pacientů,“ říká ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Jaroslav Jakub.

Jana Štefánková