Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Na Pekelňáku vyroste nová rozhledna
Na Pekelňáku vyroste nová rozhledna PDF Tisk Email
Pondělí, 24 Březen 2014 06:40

Pekelný kopec není obyvatelům Třebíče a okolí potřeba příliš představovat. Starousedlíkům a milovníkům přírody, kteří si občas rádi vyrazí na vycházku, je Pekelňák dobře znám. Všechny jistě potěší, že letos na jeho vrcholu vyroste nová rozhledna. Určitě se brzy stane magnetem pro turisty z blízka i daleka. Cestovatelé se kromě rozhledny na nedalekém kopci dočkají také touristpointu – pohodlného zázemí na Karlově náměstí v Třebíči.

Rozhledna na Pekelném kopci dříve stávala. Po několik desítek let se už však turisté musí spokojit s výstupem na vrchol bez pohodlného výhledu do krajiny. Myšlenka na zbudování nové rozhledny se zrodila před pár let ve svazku obcí Mikroregion Třebíčsko. Investorství převzalo na svá bedra město Třebíč jako člen Mikroregionu Třebíčsko také proto, že chce rozhlednu zařadit jako další lákadlo pro aktivní turisty (nástupní trasa začíná právě v Třebíči), a také kvůli propojení s další části projektu – touristpointem. V současné době je už výběrovým řízením vybrán zhotovitel. Stavební práce se rozběhnou v dubnu a skončí v říjnu tohoto roku.

Realizace obou částí projektu přijde včetně DPH dohromady na 12 milionů korun. Z toho 10 milionů korun uhradí dotace od Evropské unie. Architektura nové rozhledny na Pekelňáku bude velmi netradiční. Projektu se ujal brněnský architekt Pavel Jura. Podoba rozhledny na Pekelném kopci se váže k místní třebíčské pověsti, kdy svatý Prokop zkrotil ďábla a potom ho odhodil a ten dopadl na Pekelný kopec. Pekelný ´původ´ zdůrazní také nově zpracovávané logo s postavou pekelníka. Kromě souvislostí s bazilikou svatého Prokopa bude mít rozhledna v sobě zakomponován i prvek z židovské kultury. Půdorys kombinovaný ze dvou čtverců připomíná Davidovu hvězdu.

Objekt bude založen na železobetonové patce. Nosnou konstrukci vytvoří dva vzájemně se střídající otočené čtverce z modřínového dřeva, které je dobře odolné proti vodě a tedy povětrnostním vlivům. Uprostřed se bude tyčit vřetenové schodiště s ocelovými táhly oplášťované nerezovou sítí. Hlavní schodiště se napojí podestou na menší vrcholové schodiště. Půdorys, tedy hrana čtverce, bude měřit 4,5 metrů. Špice rozhledny dosáhne do výše 26,5 metrů nad zemí, podlaha vyhlídkové terasy se bude nacházet na úrovni 23,3 metrů.

K rozhledně povede nová značená stezka. Vycházet bude od polikliniky ve Vltavínské ulici. Na trase se objeví odpočívky v podobě jednoduchého přístřešku a laviček. První z nich najdou výletníci u křížku při rozcestí směrem Slavice. Na druhé si bude možné oddechnout u vodojemu poblíž Slavic. Ke třetí dojdou Třebíčané nebo turisté na kraji lesa s výhledem na Klučovskou horu. V lese už pak budou příchozí směrováni „pekelnou“ stezkou. U rozhledny bude turisty očekávat větší dřevěný přístřešek a několik laviček. Pozitivní také je, že se počítá s opravou povrchu přístupových cest k rozhledně. Zasloužil se o státní podnik Lesy ČR a městys Stařeč.

Součástí projektu podpořeného Evropskou unií je kromě stavby nové rozhledny také zřízení touristpointu, tedy zázemí pro turisty. Za tímto účelem nechá město adaptovat prostory ve dvorním traktu Národního domu na Karlově náměstí. Návštěvníci Třebíče a regionu tam najdou WC, sprchy, úschovnu zavazadel, stojany na kola a stoly a lavice k příjemnému posezení a oddechu. Vše v bezprostřední blízkosti informačního centra.

Ivan Přibík

(redakčně kráceno)