Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dvě soutěže na EDU
Dvě soutěže na EDU PDF Tisk Email
Čtvrtek, 13 Březen 2014 07:37

Účastníci celostátní přehlídky odborných dovedností elektrotechnických oborů a Řemeslo Vysočiny 2014 rozšířili své znalosti i o Jaderné elektrárně Dukovany

Ve dnech 11.-12. 3. 2014 se na Střední průmyslové škole Třebíč uskutečnily dvě soutěže pro žáky středních odborných škol. Jednou z nich byla Celostátní přehlídka odborných dovedností žáků elektrotechnických oborů, druhá pak Řemeslo Vysočiny. V rámci programu si studenti ani učitelé nenechali ujít seznámení s Jadernou elektrárnou Dukovany. Schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi si letos přijelo vyzkoušet 68 žáků z 19 škol. „Na soutěž přijely dokonce tři školy ze Slovenska. Soutěž se pořádá pod záštitou Českého svazu zaměstnavatelů v energetice a partnerem je Skupina ČEZ, se kterou naše škola dlouhodobě a velmi úzce spolupracuje,“ vysvětluje Petra Hrbáčková, koordinátorka soutěže.

V soutěži se kladl důraz na praktické dovednosti. „Žáci – silnoproudaři měli za úkol zapojit bytovou a stykačovou kombinaci a slaboproudaři musí zhotovit rádiem řízené hodiny s přesným časem, tedy kompletní funkční elektronické zařízení. Další den pak změřili své síly v testu teoretických předpokladů. Nejlépe své odborné dovednosti prokázal v soutěži odborných dovedností a v kategorii silnoproud student SOŠE Ostrava, který se umístil na prvním místě. „Bylo to fakt překvapení, když jsem se dozvěděl, že jsem vyhrál. V praktické části jsem si věřil víc než v té teoretické,“ řekl po vyhlášení výsledků Michal Biersky, student SOŠE Ostrava.

Soutěž se pořádala ve spolupráci s Českým svazem zaměstnavatelů v energetice a také Skupinou ČEZ. Ta dlouhodobě spolupracuje s vybranými středními školami, mezi které Střední průmyslová škola Třebíč patří. „V rámci naší spolupráce jsme soutěžícím žákům představili virtuální Jadernou elektrárnu Dukovany a 32 pedagogů jsme přímo provedli provozem elektrárny,“ řekl Jiří Bezděk, tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany.

Další partnerskou školou byla škola z Jihomoravského kraje, Integrovaná střední škola v Sokolnicích, která se celkově umístila ne hezkém sedmém místě. Pavel Zasadil, učitel odborného výcviku na SOŠE Hluboká nad Vltavou vyjádřil spokojenost s programem celé akce a pochvaloval si možnost prohlídky elektrárny. “Temelín už znám, a proto prohlídka JE Dukovany byla vítaným a příjemným zážitkem,“ řekl Zasadil.  Na závěr bylo všem studentům, kteří se umístili na prvním až třetím místě, nabídnuta možnost účastnit se známé a prestižní soutěže České ručičky.

Jiří Bezděk