Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Chcete volit do Evropy a zúčastnit se referenda o DDM?
Chcete volit do Evropy a zúčastnit se referenda o DDM? PDF Tisk Email
Úterý, 04 Březen 2014 07:56

Volby do Evropského parlamentu

Ve dnech 23. května a 24. května 2014 se uskuteční volby do Evropského parlamentu (EP). V pátek 23. května se bude hlasovat od 14:00 hodin do 22:00 hodin a v sobotu 24. května od 8:00 hodin do 14:00 hodin. Voliči – občané ČR, kteří nejpozději druhý den voleb dosáhnou 18 let, s trvalým pobytem na území České republiky – jsou automaticky zapsáni do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu. Tuto skutečnost si každý může ověřit na obecním úřadu podle svého trvalého pobytu.

Ve volbách do EP bude možno hlasovat také na voličský průkaz, který opravňuje ve dnech voleb k hlasování v kterékoli volební místnosti na území České republiky. Žádost o voličský průkaz je možné podat již nyní na obecní úřad dle trvalého pobytu žadatele, a to buď písemně s úředně ověřeným podpisem, nebo osobně přímo na úřadu po prokázání totožnosti.  Žádost o voličský průkaz musí být na úřad podána nejpozději do 8. května 2014. Od uvedeného dne budou úřady voličské průkazy vydávat. Pokud volič změní místo trvalého pobytu v rámci území ČR po zápisu do seznamu voličů pro volby do EP (tj. po 13. dubnu 2014), musí na obecním úřadě v místě původního bydliště požádat o vyškrtnutí ze seznamu voličů pro volby do EP. Obecní úřad o tom vydá potvrzení. Toto potvrzení je nutné předložit obecnímu úřadu v místě nového bydliště nejpozději do 21. května 2014 nebo v dny voleb okrskové volební komisi ve volební místnosti v místě nového bydliště.

Pokud volič byl veden ve zvláštním seznamu voličů na zastupitelském úřadě a hodlá hlasovat ve volbách na území ČR, musí požádat zastupitelský úřad o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů. Zastupitelský úřad mu o vyškrtnutí vydá potvrzení. Toto potvrzení je nutné předložit obecnímu úřadu v místě trvalého pobytu nejpozději do 21. května 2014 nebo v dny voleb okrskové volební komisi ve volební místnosti v místě trvalého pobytu. Nebo tento volič může požádat o vydání voličského průkazu. Písemnou žádost musí však doručit na zastupitelský úřad nejpozději 8. května 2014. Voličský průkaz opravňuje voliče ve dnech voleb do EP k hlasování v jakémkoli volebním okrsku na území ČR.

Občané jiného členského státu EU, kteří nejpozději druhý den voleb dosáhnou 18 let a jsou po dobu nejméně 45 dnů (tj. nejméně od 9. dubna 2014) přihlášeni k trvalému nebo k přechodnému pobytu na území ČR a mají zájem volit, mohou do 13. dubna 2014 do 16:00 hodin podat písemnou žádost o zápis do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu nebo o přenesení údajů z dodatku stálého seznamu voličů do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu. To neplatí v případě, že občan jiného členského státu EU požádal o zápis do seznamu voličů pro volby do EP již při minulých volbách do EP a od té doby nepožádal o vyškrtnutí z tohoto seznamu.

Občan jiného členského státu EU podává žádost osobně a prokáže se platným průkazem totožnosti a do prohlášení uvede svoji státní příslušnost, místo pobytu, adresu volebního obvodu, kde byl dosud pro volby do EP veden ve volební evidenci a to, že bude hlasovat ve volbách do EP pouze na území ČR. Obecní úřad žadatele o zápisu do seznamu voličů pro volby do EP nejpozději 15 dnů přede dnem voleb, tj. do 8. května 2014, informuje o tom, jak byla jeho žádost vyřízena.

Občané města Třebíče mohou již nyní podat písemnou žádost o vydání voličského průkazu pro volby do Evropského parlamentu u Městského úřadu Třebíč, odbor správních činností,  oddělení matrik a evidence obyvatel, kancelář č. 212, II. poschodí, Masarykovo náměstí 116/6, 674 01 Třebíč, telefon 568 805 304 nebo 568 805 330.

Městský úřad Třebíč, odbor správních činností