Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Hrotovická policie v novém
Hrotovická policie v novém PDF Tisk Email
Pátek, 28 Únor 2014 20:00

V rámci Krajského ředitelství policie kraje Vysočina bylo slavnostně otevřeno nové plně funkční kontaktní a koordinační centrum. Projekt budování Kontaktních a koordinačních center je rozsáhlým projektem Policie České republiky, jehož smyslem je rekonstrukce stávajících policejních služeben tak, aby vyhovovaly veřejnosti a službu konajícím policistům, a zároveň se staly přirozeným centrem organizace v případě vážných a mimořádných událostí nebo živelních katastrof a fungovaly jako klíčový prvek v rámci integrovaného záchranného systému.

Projekt rekonstrukce policejních služeben je spolufinancován z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj, v rámci oblasti intervence Integrovaného operačního programu – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik. Na vybudování kontaktních a koordinačních center se z pětaosmdesáti procent podílí  Evropský fond regionálního rozvoje a zbylých patnáct procent je hrazeno z prostředků státního rozpočtu.

Na Třebíčsku už byla v minulosti kontaktní a koordinační centra vybudována na Územním odboru Třebíč a na obvodních odděleních Náměšť nad Oslavou, Třebíč a Moravské Budějovice. Vzhledem k tomu, že bylo následně třebíčské obvodní oddělení přemístěno do budovy Územního odboru Třebíč, využil se při budování nového Kontaktního a koordinačního centra v Hrotovicích veškerý movitý majetek, vnitřní vybavení, včetně techniky, z nevyužívaných prostor opuštěného obvodního oddělení. Obvodní oddělení Hrotovice je tak v rámci projektu budování Kontaktních a koordinačních center plnohodnotnou náhradou původní dnes již nevyužívané služebny Obvodního oddělení Třebíč.Celkové výdaje projektu, jehož cílem bylo vybudovat nové Kontaktní a koordinační centrum na Obvodním oddělení Hrotovice, činily 2.482.713 korun, což jsou náklady na vypracování projektové dokumentace a provedení stavebních úprav.

Kontaktní a koordinační centrum podstatně zkvalitní a zefektivní podmínky při prevenci a řešení mimořádných událostí, poskytnou občanům nezbytný informační a koordinační servis. V každodenním životě je úkolem těchto služeben přispívat k řešení běžné problematiky vnitřního pořádku a bezpečnosti.

 

Ve středu 26. února se v dopoledních hodinách uskutečnilo slavnostní otevření Kontaktního a koordinačního centra v Hrotovicích. Jde o prostory moderně  zrekonstruované do nového jednotného  stylu. Oficiálního zahájení provozu těchto prostor byli přítomni plk. RNDr. Miloslav Klodner, náměstek ředitele krajského ředitelství, plk. Mgr. Petr Tomášek, vedoucí Územního odboru Třebíč a npor. Mgr. Jaroslav Haza, vedoucí Obvodního oddělení Hrotovice, dále se slavnostního otevření kontaktního a koordinačního centra zúčastnila starostka města Hrotovice Mgr. Hana Škodová, starostové obcí, zástupci zhotovitele stavby a další významní hosté.

 

„Jsme velmi rádi, že se podařilo na Obvodním oddělení v Hrotovicích vybudovat kontaktní a koordinační centrum. Vzniklo zde příjemné prostředí, kde se budou občané, kteří se dostanou do problematické situace a vyhledají pomoc u policistů, cítit dobře,“ řekl plk. Petr Tomášek. Jak dále dodal, velkým přínosem je také skutečnost, že na obvodním oddělení je nyní zázemí i pro imobilní občany nebo třeba maminky s malými dětmi.

„Velmi podstatné a důležité je také to, že se zmodernizovalo a zkvalitnilo pracovní prostředí pro službu konající policisty, kteří tak mohou svoji práci vykonávat efektivněji,“ dodal npor. Jaroslav Haza.

 

Zrekonstruované prostory kontaktního a koordinačního centra se nacházejí v budově Obvodního oddělení Policie České republiky Hrotovice. Stavební práce provedl zhotovitel stavby v loňském roce v době od listopadu do konce prosince. V letošním roce pak proběhlo přemístění a instalace movitého majetku, veškerého vnitřního vybavení a techniky z nevyužívaného třebíčského obvodního oddělení do budovy Obvodního oddělení Hrotovice. Kolaudační souhlas byl vydán ve středu 19. února.


Nové Kontaktní a koordinační centrum v Hrotovicích má samozřejmě bezbariérový vstup pro imobilní občany. Vnitřní prostory tvoří recepce, jednací místnost a prostor stálé služby. Recepce slouží ke shromažďování lidí, prvotnímu kontaktu s policií a podávání základních informací o nastalé situaci. Je uzpůsobena tak, aby veřejnost nepřicházela do styku s osobami podezřelými ze spáchání protiprávního jednání. Cílem je nejen bezpečnostní hledisko, ale i snaha o zabránění zvýšené psychické zátěže občanů, kteří se vlivem mimořádných událostí nacházejí v silné stresující situaci. Součástí recepce je čekárna s moderním a účelným nábytkem, obrazovkou s aktuálními informacemi, dětským koutkem, panely s informačními a preventivními tiskovinami a dále sociální zařízení, včetně sociálního zařízení pro imobilní občany. Kontaktní a koordinační centrum je vybaveno moderní informační a komunikační technikou. Technologie zajišťuje rychlý, spolehlivý a bezpečný přístup k centrálním policejním databázím, informačním systémům veřejné správy a efektivní komunikaci s operačními středisky Policie České republiky související s koordinací řešení mimořádných událostí v rámci integrovaného záchranného systému.

 

„Vznik kontaktního a koordinačního centra vnímáme jako příznivý krok vůči občanům, kteří se zde budou cítit příjemně. Pozitivním krokem je také zkvalitnění pracovního prostředí pro policisty, kterým bych tímto chtěla popřát, aby byli úspěšní při objasňování trestných činů a přestupků a doufám, že i nadále bude naše spolupráce s policií stejně dobrá jako dosud,“ řekla starostka města Hrotovice Mgr. Hana Škodová.

 

Jana Kroutilová

 

Aktualizováno Pátek, 28 Únor 2014 20:09