Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Devadesátiny Maria Jakubce
Devadesátiny Maria Jakubce PDF Tisk Email
Sobota, 15 Únor 2014 00:00

Krásné životní jubileum oslavil třebíčský výtvarník Marius Jakubec. Dne 9. února se dožil 90 let. Výtvarník Marius Jakubec se narodil do rodiny PhMr. Antonína Jakubce, který vlastnil lékárnu U Božího oka na Karlově náměstí. V roce 1943 maturoval na třebíčském gymnáziu. Po válce Marius Jakubec vystudoval na brněnské Masarykově univerzitě Farmaceutickou fakultu (1947) a později pracoval jako lékárník OÚNZ Třebíč. V mládí proslul jako výborný atlet, hokejista, lyžař a také jako krasobruslař nebo letecký modelář.

Vedle sportu se velkou zálibou Maria Jakubce stalo výtvarné umění, především kresba a malba. Věnoval se převážně krajinomalbě, portrétní tvorbě, architektuře, zátiší a příležitostně rovněž grafice. V jeho díle najdeme i dřevořezby, plastiky a třeba i zdařilý dívčí portrét z nepálené hlíny.

V posledních letech se Marius Jakubec hodně věnoval restaurování soch s církevní tematikou. Například u baziliky svatého Prokopa v Třebíči vytvořil malby na plechu s postavami Ježíše, Marie a Jana. Jakubcem restaurované sochy najdeme také ve Stříteži, Vladislavi, Starči, Okříškách, Račerovicích, Chroustově, Mašůvkách a Střížově.

Ivan Přibík

 

Aktualizováno Pátek, 14 Únor 2014 23:54