Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Muzeum Vysočiny Třebíč má nové depozitáře
Muzeum Vysočiny Třebíč má nové depozitáře PDF Tisk Email
Úterý, 22 Prosinec 2009 08:13

Pracovníci Muzea Vysočiny Třebíč začnou ještě na sklonku letošního roku obydlovat nově zpřístupněné depozitáře v lokalitě Kosmákova v Třebíči. Zhruba půlroční zásadní rekonstrukce původně nevyužitých budov bývalého středního odborného učiliště přišla kraj Vysočina na 42,4 mil. korun. Objekt prošel zásadní dispoziční přestavbou, tak aby kromě nadstandardně vytvořeného skladovacího prostoru pro vzácné sbírky vznikl i prostor pro bezbariérovou studovnu a dočasné zázemí pro ředitelství muzea.

Budovu ze sedmdesátých let minulého století původně sloužící jako kanceláře využívalo ještě před několika lety střední odborné učiliště, před rekonstrukcí zůstala nevyužita.

 

Krajské depozitáře v Třebíči se řadí k moderním objektům svého druhu - jsou vybaveny speciální technologií pro zabezpečení objektu a řízení vnitřního mikroklimatu. "Součástí stavební dodávky je i posuvný regálový systém a systém výsuvných roštů na uskladnění obrazů," řekl krajský radní pro oblast kultury Tomáš Škaryd a doplnil, že krajské muzeum tak získalo odpovídající prostor pro uložení sbírek obrazů, soch, negativů, textilií, vzácných prvotisků i knih.

Do budovy nových zpřístupněných depozitářů na Kosmákově ulici v Třebíči bude dočasně také přemístěno ředitelství Muzea Vysočiny, které dosud působilo v historickém objektu Zámku. Ten čekají v příštím roce, v případě získání evropských dotací, opravy a tak se připravuje stěhování nejen personálu, ale i sbírkového fondu.

Slavnostního předání nových depozitářů se za kraj Vysočina zúčastnili radní kraje Vysočina Zdeněk Ryšavý a Tomáš Škaryd, ředitelé krajských muzeí včetně ředitele Muzea Vysočiny Třebíč Jaroslava Martínka.

Rekonstrukci Zpřístupněných depozitářů Kosmákova ul. Třebíč prováděla třebíčská společnost S.O.K. stavební.

Jitka Svatošová

Aktualizováno Čtvrtek, 07 Leden 2010 08:38