Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Chystá se vyhlášení referenda
Chystá se vyhlášení referenda PDF Tisk Email
Sobota, 08 Únor 2014 00:00

O tom, že vedení radnice chce přestěhovat Dům dětí a mládeže z Hrádku do přestavěné kotelny v bývalém areálu BOPO, jsme již psali. Nyní se vytvořila občanská iniciativa, která chce vyvolat referendum k této otázce. Z čeho tato iniciativa vychází? Odpověď jsme našli na webových stránkách této občanské iniciativy, která si říká Třebíč občanům www.trebicobcanum.cz .

V Třebíči je více vhodnějších objektů a lokalit, ve kterých by bylo možné Dům dětí a mládeže umístit. Pomineme-li přestavbu současného DDM na modernější a technicky vyhovující budovu, může vzniknout DDM přestavbou bývalého kina Moravia, nebo také rekonstrukcí současné budovy Západomoravské vysoké školy. Ta se od září 2014 uvolní, ale již dnes by se tam mohlo DDM snadno přemístit, budova je totiž z velké části prázdná. Má funkční tělocvičnu, učebny určené pro práci s dětmi a nově vybavené hřiště na velkém školním pozemku.

Tuto budovu by bylo navíc možné zateplit s využitím dotace za jednotky milionů korun. Možností, jak lépe vyřešit umístění DDM, je však podstatně více.

 

Občané mají možnost sbírat podpisy pod petici za vyhlášení místního referenda. Pokud se získá dostatek podpisů, budou muset zastupitelé ze zákona vyhlásit místní referendum a jeho výsledek respektovat. Svůj podpis může připojit každý občan s trvalým bydlištěm ve městě Třebíči a s oprávněním volit. Pokud se podaří sesbírat dostatek podpisů, mohlo by se referendum vyhlásit 20. března 2014 na řádném jednání zastupitelstva města.

Referendum by se pak mohlo uskutečnit 23. a 24. května 2014 společně s volbami do Evropského parlamentu. Náklady na jeho uskutečnění by tak byly minimální.

František Ryneš

 

 

Aktualizováno Sobota, 08 Únor 2014 19:35