Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Do Česka se vrací aleje. Obce mohou žádat o peníze
Do Česka se vrací aleje. Obce mohou žádat o peníze PDF Tisk Email
Sobota, 01 Únor 2014 07:25

I když podél frekventovaných silnic mizejí stromy po stovkách, pokoušejí se obce a města stále častěji o výsadbu nových alejí či obnovu těch historických. I letos budou moci využít grantu Nadace ČEZ, která pod odborným dohledem botanika Václava Větvičky podpořila už 88 stromořadí po celé republice. Žádosti mohou obce podávat na jednoduchém webovém formuláři do konce února, maximální příspěvek je 200 tisíc Kč.

Výsadbu alejí podporuje Nadace ČEZ už čtvrtým rokem, doposud města a obce z poskytnutých grantů obnovily či nově vysadily už 88 stromořadí s více než 10 000 stromy a keři. „Od starostů jsme se s překvapením dozvěděli, že jsme jediný subjekt, který výsadbu alejí dlouhodobě podporuje. O to víc nás těší velký zájem obcí i jejich obyvatel,“ řekla Michaela Žemličková, místopředsedkyně správní rady a ředitelka Nadace ČEZ.

 

Nyní otevřené grantové řízení je určeno pro ty, kteří chtějí sázet už letos na jaře. Ti, kteří preferují podzimní termín výsadby, budou moci podat žádost v průběhu července. Navážou tak na 15 obcí na Vysočině a jižní Moravě, které v loňském roce vysázely 1 800 stromů v celkové hodnotě 1,7 milionů korun (v příloze konkrétní obce a druhy vysazovaných stromů). Děti ze Základní školy Zbraslav sázely jako první. Alej z habrů obecných, vysázená 8. října na hranici pozemku obecní kompostárny, splní roli zelené bariéry proti větru, omezí znečišťování okolí a vysychání kompostu a především zkrášlí krajinu. Minutové video ze sázení ve Zbraslavi můžete shlédnout na http://www.aktivnizona.cz/cs/videa/obce-v-regionu-je-dukovany-na-letosni-den-stromu-zacnou-vysazovat-1800-novych-listnacu-40.html

Druhou obcí byla Číměř, kam na sázení dorazilo 65 občanů. „To je zhruba třetina obce,“ podotýká starostka Lenka Hůlková. Švestky, jabloně a třešně sázeli místní na tzv. Jirkasově cestě za vsí. Společenská událost byla završena dobrým guláškem a opékáním špekáčků.

Vzhledem k alarmujícímu úbytku tradičních stromořadí se ochraně veřejné zeleně začalo více věnovat i Ministerstvo životního prostředí ČR a vyhláškou platnou od poloviny července zpřísnilo podmínky pro kácení alejí. „Aleje jsou nejen esteticky a urbanisticky hodnotné, ale mají i praktický význam. Poskytují ochranu před slunečním zářením, prachem a hlukem a každý průměrně vzrostlý strom vyprodukuje během jediného dne množství kyslíku potřebné až pro deset lidí,“ připomíná botanik Václav Větvička.

Veškeré potřebné informace o grantovém řízení Stromy, pravidla i formuláře najdete na webu Nadace ČEZ.

Jana Štefánková

 

Aktualizováno Sobota, 01 Únor 2014 07:30