Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zájem o památky stále stoupá
Zájem o památky stále stoupá PDF Tisk Email
Pátek, 31 Leden 2014 13:09

Podle sdělení ředitelky městské kultury Jaromíry Hanáčkové (Pro Třebíč) návštěvnost kulturních památek v Třebíči již tři roky stoupá. Mezi roky 2006 až 2010 klesala, za ředitelky Hany Štěpničkové (ODS) se kultuře nedařilo. Hanáčková uvedla, že nárůst návštěvnosti byl v roce 2013 oproti předchozímu roku 11%, vzrůstají trend posledních třech let byl tedy potvrzen.

Výsledek je potěšující. Škoda, že neexistuje statistika přenocování. Ta by podle Hanáčkové napověděla víc, byla však před několika lety zrušena. „Agenda kolem ní by nebyla levná a ve svém důsledku by městu zavedení ubytovacího poplatku nic nepřineslo. Kromě toho by hoteliéři podváděli,“ tvrdil tak trochu mimo mísu starosta Pavel Heřman (HZNR!).

Na pečlivě připravené tabulce Hanáčková demonstrovala nárůst návštěvnosti. Jenomže se jedná o podivnou statistiku. Počty návštěvníků baziliky (33 488), muzea (6 606), Zadní synagogy (36 144) a infocentra Malovaný dům (37 135) byli totiž sečteny dohromady (113 373). Jenomže je jasné, že jeden návštěvník zpravidla navštíví všechna čtyři místa, víc už toho, s výjimkou židovského hřbitova, v Třebíči není. Střízlivým odhadem je tedy roční počet turistů v našem městě mnohem nižší, asi 40 000. Ani to ovšem není vůbec špatné.

Vedení města chce docílit toho, aby se co nejvíce návštěvníků také ubytovalo. Jenomže pro to nedělá téměř nic. Mnozí restauratéři si stěžují, že naše památky jsou jen na pár hodin. „Turisté tady ani hlad nedostanou a jsou pryč,“ říká majitel restaurace Ráchel Rudolf Křivánek. „Naděje, které jsme vkládali do Heřmana, se nenaplnily,“ vysvětluje.

Možná by se Jaromíra Hanáčková mohla inspirovat u našich jižních sousedů. V zajímavých lokalitách mají turistické pasy. To jsou jakési integrované vstupenky do více zařízení. Pochopitelně je jejich cena asi o třetinu nižší, než je prostý součet všech turistických atrakcí. Turistu to velmi účinně motivuje k tomu, aby navštívil všechny. V Třebíči by připadal v úvahu pas pro návštěvu třech památek UNESCO, obou muzeí, městské věže a Národního domu, galerie Malovaný dům a akvaparku Laguna, a po domluvě s provozovateli třeba i zámků v Náměšti a Jaroměřicích. To už se za den stihnout nedá. Turista dostane hlad a rád přenocuje.

František Ryneš