Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Elektrárna zbrojí proti živlům
Elektrárna zbrojí proti živlům PDF Tisk Email
Pátek, 17 Leden 2014 18:08

Jaderná elektrárna Dukovany chce značně zvýšit svou odolnost proti přírodním katastrofám. Na základě zjištění z JE Fukušima se provádí zodolňování proti zemětřesení. Vyztužuje se budova reaktorů i strojovna. Cílem je, aby atomka přežila zemětřesení o síle 6,5 stupně Richterovy stupnice. Zesílením projdou střechy, aby udržely váhu i dosud nebývalé sněhové nadílky.

Elektrárna plánuje nákup nových mobilních dieselgenerátorů, které zajistí chod havarijních systému při výpadku napájení. Ty stávající jsou totiž pevně uložené a zemětřesení by je mohlo vyřadit z provozu, jak tomu bylo právě ve Fukušimě.

Elektrárna také postaví nové ventilátorové chladící věže. Ty stávající by mohl zničit orkán o rychlosti větru 235 km v hodině. Původně sice v Dukovanech měly ventilátorové věže stát, z úsporných důvodů však byly nahrazeny atmosférickým chlazením, jehož více než sto metrů vysoké věže tvoří dominantu elektrárny.

Proti účinkům přívalových dešťů má pomoci zvýšení vstupů do kabelových a dešťových kanálů o 20 centimetrů. Podzemní kryty pro obsluhu elektrárny byly zavezeny sušenou stravou a společenskými hrami, při kterých může personál vydržet i řadu týdnů.

Provoz JE Dukovany byl původně projektován na 25 let, při spouštění byla tato doba prodloužena na 30 let a následně o dalších 20 let. V letošním roce se elektrárna pokusí obdržet od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost povolení k provozu na dalších 20 let, tedy do roku 2025. Bez těchto zodolňovacích opatření by povolení jistě nedostala.

V posledních dnech na veřejnost prosákly zprávy, že nová vláda nebude vstřícná k dostavbě Temelína. Na tu však navazuje i uvažovaná výstavba pátého dukovanského bloku. Zpoždění by vyžadovalo prodloužit provoz EDU někam za rok 2035. To se zdá být nereálné. Chybí zde totiž plnotlaký kontejment, který je v moderních atomových elektrárnách běžný. Zabrání úniku radioaktivity do okolí v případě maximální havárie.

František Ryneš