Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Hospodaření Laguny? Jen bůh a Heřman ví.
Hospodaření Laguny? Jen bůh a Heřman ví. PDF Tisk Email
Pátek, 13 Prosinec 2013 10:46

Dostavěný bazén Laguna v Třebíči byl uveden do provozu. Není divu, že se dozvuky události dostaly na přetřes včerejšího jednání zastupitelstva. V den otevřených dveří zažil nápor zvědavců, přišlo se jich podívat přes dva tisíce. Další dny, kdy už se platilo zvýšené vstupné, zel prázdnotou, i když místostarosta Pavel Pacal tvrdil, že se v prosinci přišlo vykoupat 5400 návštěvníků.Je jasné, že namísto dosavadní dotace 5 miliónů, bude muset město sáhnout do pokladny mnohem hlouběji. V radničních kuloárech se hovoří o deseti miliónech ročně.

A právě tento fakt narazil na nedůvěru opozice. Lagunu totiž provozuje sdružení firem TTS Richarda Horkého a Burianova Yashica. Podle opozičního zastupitele Jaromíra Baráka (HZNR!) by mělo být, vzhledem k dotaci města, oddělené hospodaření městem také důkladně kontrolováno. Sdružení Laguna totiž vytváří značný zisk a zastupitelé nemají přehled, jaké jsou výnosy ze vstupného a pronájmu prostor a jaké jsou náklady.

Na Barákovu písemnou žádost o tuto informaci odpověděl starosta Pavel Heřman (HZNR!), že jednotlivý zastupitel nemá nárok, protože o tom ví rada a to stačí.

Vedoucí odboru Pavel Kraus tvrdil, že se kontroly sdružení Laguna provádějí. To ovšem opozici nemohlo uspokojit. Jaromír Barák precizoval, že chce vidět nejen vyúčtování dotace oproti předloženým fakturám, ale i celkové hospodaření. „Chtěl jste účetnictví, to je množství šanonů, neřekl jste, že chcete účetní rozvahu a výsledovku,“ pokusil se odpověď odšvejkovat Kraus, který nedávno vystudoval vysokou školu a pyšní se titulem Bc. Měl by tedy vědět, které dokumenty jsou při kontrole hospodaření relevantní.

Jaromír Barák tedy znovu precizoval své požadavky. Podá požadavek ještě písemně. Chce vidět návštěvnost v časové řadě a přehled výnosů a nákladů. „A ještě kolik bylo mužů a kolik žen, vnitřní a vnější teplotu a rosný bod,“ pokusil se o nejapný vtip Petr Škarabela (Kapucín –HZNR!). Že se jako potrefená husa ozval právě on je zřetelné. Vždyť jeho Kapucín Repro profitoval s uzavření smluv na poskytovatele komunikačních služeb. Smlouvu nejprve bez výběrového řízení podepsal starosta Pavel Heřman a následně ji, opět bez soutěže, o dva roky prodloužila rada města.

Uvidíme, zda Pavel Kraus požadované podklady poskytne a co z nich vyplyne.

František Ryneš