Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Máte rádi čokoládu?
Máte rádi čokoládu? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 12 Prosinec 2013 07:15

Každý občan ČR sní za rok cca 6 kg čokolády, průměrná spotřeba čokolády v Evropě je 5,2 kg. Víte, že možná za pár let už nebude možné vyrobit čokoládu z kakaových bobů?  Proč?

Plantáže kakaovníků stárnou, stejně jako jejich pěstitelé. Produkce klesá a na obnovu plantáží nejsou prostředky. Zatímco obchod s čokoládou a čokoládovými cukrovinkami vzkvétá a zpracovatelé se těší vysokým ziskům, mnoho pěstitelů kakaa v Africe, latinské Americe a Asii čelí bezútěšné realitě: životu v naprosté chudobě, špatným pracovním a životním podmínkám, nucené dětské práci na plantážích, zničené půdě kvůli nevhodnému způsobu pěstování

V rámci kampaně Za férovou čokoládu, která byla nedávno odstartována v Praze, se Evropou šíří i mezinárodní petice s názvem: Za férovou čokoládu.  V Třebíči bude možné ji podepsat na tradiční Vánoční výstavě Fairtradové Hotelové školy Třebíč ve čtvrtek 19. 12. 2013.

Při této příležitosti můžete též navštívit i putovní výstavu o hnutí fair trade (spravedlivém obchodu) a důsledcích globalizace. K dispozici budou podpisové petiční archy. Pokud vám není lhostejná budoucnost čokolády a hlavně podmínky pěstitelů kakaových bobů v zemích globálního Jihu, tak se svým podpisem připojte k dalším podobně smýšlejícím lidem. Město Třebíč pracuje na splnění kritérií pro udělení certifikace Fairtradového města a realizuje projekt k udržitelnému veřejnému nakupování „Každá obec se počítá – sociálně spravedlivý nákup teď.“

Petice bude předána zástupcům čokoládových firem v roce 2015, kdy kampaň končí. Po producentech bude požadováno, aby zajistili důstojné pracovní podmínky a důstojné výkupní ceny. V současné době podpořilo výzvu téměř 13 000 lidí z celé Evropy.

Jitka Vejtasová a Iveta Ondráčková