Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Muzeum otevřelo nové expozice
Muzeum otevřelo nové expozice PDF Tisk Email
Neděle, 24 Listopad 2013 16:26

V uplynulém víkendu otevřelo Muzeum Vysočiny Třebíč své prostory po tříleté rekonstrukci návštěvníkům z řad veřejnosti. Ve čtvrtek a v pátek byly prohlídkové trasy otevřeny pro pozvané, v sobotu a v neděli pro veřejnost. A to zdarma.

Možnost prohlédnout si nově rekonstruované prostory jen v sobotu využilo téměř 2500 návštěvníků. „Podle dnešního zájmu to vypadá, že včerejší návštěvnost bude ještě překročena,“ odhadovala v neděli v poledne jedna z kurátorek muzea Kabelíková.

Modernizace třebíčského zámku byla nejvýznamnějším projektem v Karaji Vysočina ve svém oboru. Rozpočtové náklady byly 180 miliónů korun. Jeho realizace trvala téměř tři roky. „Je potěšitelné, že expozice předáváme veřejnosti o pět měsíců dříve, než jsme plánovali,“ libovala si představitelka zřizovatele, krajská radní pro kulturu Dr. Kružíková.

 

Ředitel muzea Jaroslav Martínek je na velkolepé dílo náležitě hrdý. Vždyť je do značné míry jeho dítětem. „Bez kraje Vysočina a bez pomoci vedoucí odboru kultury Katky Lisé bychom to nikdy nemohli uskutečnit,“ řekl Martínek v úvodním projevu.

A na co se návštěvníci mohou těšit? Na moderní interaktivní expozice Lidé, místa, osudy, mohou nasát klášterní atmosféru kláštera v expozici Svět portálů a bran, poznat způsob života posledních majitelů zámku na nové prohlídkové trase Valdštejnové na Třebíči a obdivovat unikátní exponáty v expozici Svět neživé přírody.

Zámek tedy zve k návštěvě. Přijďte, stojí to zato.

František Ryneš