Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Cvičné ukrytí personálu JE Dukovany
Cvičné ukrytí personálu JE Dukovany PDF Tisk Email
Pátek, 22 Listopad 2013 06:59

V JE Dukovany proběhlo 21. listopadu další z řádných havarijních cvičení. Námětem cvičení bylo prověření činnosti organizace havarijní odezvy EDU při řešení mimořádné události 2. stupně a nácvik ukrytí personálu z vybraného objektu. Cvičení mělo také ověřit činnost zdravotnického personálu při vzniku traumatologické události.

Do cvičení bylo zapojeno také Krizové a koordinační centrum Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

V 7 hodin byl na trenažeru elektrárny nasimulován rozsáhlý požár v kabelovém rozvaděči. Směnový inženýr vyhodnotil situaci jako mimořádnou událost 1. stupně. Byl svolán havarijní štáb k řešení situace. Následně došlo ke ztrátě elektrického napájení a k odstavení reaktoru. Na primárním okruhu 2. reaktorového bloku došlo při jeho odstavování k netěsnosti, která nebyla doprovázena zvýšením radiace v okolí JE.

Pracovník MaR (měření a regulace) provádějící činnost v místě úniku byl zraněn a kontaminován. Proto byl zdravotnickou službou ošetřen a přepraven k dekontaminaci.

Směnový inženýr překvalifikoval situaci na mimořádnou událost 2. stupně (tedy s vyšším rizikem). Velitel havarijní štábu vyhlásil nutnost ukrytí personálu jednoho z objektů – sociální přístavek.

„Odchod od rozdělané práce do krytu se mi moc nehodí, beru to ale jako nutnost při práci v jaderné elektrárně,“ komentuje přesun do krytu jeden ze zaměstnanců JE Dukovany.

Stav reaktorového bloku byl dále řešen obsluhou blokové dozorny na trenažéru v souladu s danými postupy. Reaktor byl uveden do stabilizovaného stavu, požadované bezpečnostní funkce byly obnoveny.

„Havarijní cvičení bylo ukončeno v 11:25 hodin. Cíle cvičení byly naplněny, s průběhem cvičení jsem spokojen a děkuji všem zúčastněným složkám za jejich práci“, říká po ukončeném cvičení Petr Gallus, vedoucí útvaru Havarijní připravenost.

Petr Spilka