Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Opravili hrobku rodiny Hasskovy
Opravili hrobku rodiny Hasskovy PDF Tisk Email
Neděle, 03 Listopad 2013 00:00

Pěkným počinem v oblasti péče o dědictví minulosti je v Třebíči v letošním roce oprava hrobky rodiny Hasskovy na Starém hřbitově.

Město Třebíč je vlastníkem několika hrobů a hrobek. Jedná se o místa posledního odpočinku významných osobností a vážených rodin. I přesto, že jsou součástí historie a cennými příklady funerálního umění, byla některá z nich z různých důvodů v průběhu desítek let původními majiteli opuštěna. Někteří z nich zemřeli bez potomků, jiní zahynuli ve válkách, další se odstěhovali neznámo kam. Péči o tyto významné hroby proto postupně přebralo na svá bedra město. Tento osud potkal i hrobku rodiny Hasskovy. Ke známým členům jedné z nejstarších třebíčských patricijských rodin patřili v 19. století Martin Hassek a Alois Hassek. První z těchto mužů byl v letech 1850 až 1857 starostou Třebíče, druhý starostoval v letech 1882 až 1883.

Pro nevyhovující stav hrobky přistoupilo město k její generální rekonstrukci. Práce se zapojením několika druhů řemesel probíhaly od července do října letošního roku a vyžádaly si náklady ve výši 323 tisíc korun. Stavební firma položila hydroizolaci a vyrovnala masívní kamenné obruby. Dále udělala rekonstrukci kamenného soklu a fasády včetně štukatérských prvků a renovaci starých měděných lamp. Ochranu proti zatékání zajistí nové klempířské díly z pozinkovaného plechu včetně výdřevy. Akademický sochař realizoval obnovu kamenných elementů, tzn. podstavy, kříže a třech desek. Umělecký kovář se ujal rekonstrukce ručně kovaného plůtku. Zahradnická firma vysázela na závěr keříky.

Zajímavostí byl nečekaný objev masívního litinového víka hrobu, které bylo skryto pod vrstvou zeminy. Poklop byl důkladně očištěn, zbaven rzi a opatřen sjednocujícím ochranným nátěrem kovářskou černí. Betonové lože těžkého víka bylo rovněž opraveno. Terénní práce, při kterých byl poklop objeven a jeho následné ošetření, prováděli pracovníci na veřejně prospěšné práce. Tato část akce se tedy uskutečnila za minimálních finančních nákladů.

 

Ivan Přibík