Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V regionu JE Dukovany vysadí 1800 listnáčů
V regionu JE Dukovany vysadí 1800 listnáčů PDF Tisk Email
Sobota, 19 Říjen 2013 06:40

Patnáct obcí v Jihomoravském kraji a na Vysočině vysadí nové aleje s celkem 1800 stromy – i takto bude vypadat oslava Dne stromů, který letos připadá na neděli 20. října. Granty na výsadbu nových nebo obnovu historických alejí a stromořadí poskytla Nadace ČEZ pod odborným dohledem botanika Václava Větvičky. Do sázení se často zapojují i místní občané, kteří tak alespoň částečně pomáhají napravit nedávnou vlnu masivního kácení alejí, kdy podél silnic nižších tříd zmizelo více než 120 000 stromů.

Vzhledem k alarmujícímu úbytku tradičních stromořadí se v letošním roce začalo ochraně veřejné zeleně více věnovat i Ministerstvo životního prostředí ČR a vyhláškou platnou od poloviny července zpřísnilo podmínky pro kácení alejí. Ty totiž vedle své estetické funkce přispívají ke snížení prašnosti a hlukové zátěže, pohlcují oxid uhličitý a díky přirozenému stínu poskytují lidem úlevu při vysokých vedrech. „Blahodárný vliv stromů si asi každý uvědomuje. Méně už se ale ví, jak velký jejich přínos skutečně je. Například takový průměrně vzrostlý strom vyprodukuje během jediného dne množství kyslíku potřebné až pro deset lidí,“ uvedl botanik Václav Větvička.

 

Obce v regionu JE Dukovany vysadí díky Nadaci ČEZ na 1800 různých druhů stromů. Zatímco někde vzniknou ovocné aleje tvořené švestkami, jabloněmi či hrušněmi, jinde vysází tradiční zástupce lesů naší zeměpisné šířky v podobě buků, dubů a javorů a chybět nesmí ani český národní symbol lípa srdčitá. Letošní výsadba alejí navazuje na podporu výsadby stromů z roku 2011, kdy města a obce obnovily či nově vysadily 46 stromořadí. „Podpora výsadby alejí má neuvěřitelný ohlas. Hlásí se nám desítky obcí a měst s nápady na obnovu alejí v místech, kde dříve historicky existovaly, ale postupně bohužel vymizely,“ řekla Michaela Žemličková, místopředsedkyně správní rady a ředitelka Nadace ČEZ.


Jana Štefánková