Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Prezentace na ARCHITECTURE WEEK PRAHA 2013
Prezentace na ARCHITECTURE WEEK PRAHA 2013 PDF Tisk Email
Úterý, 24 Září 2013 12:31

Ve dnech od 23. 9. do 20. 10. 2013 se pod záštitou Prezidenta České republiky ve výstavních prostorách Jiřského kláštera na Pražském hradě koná 7. mezinárodní festival architektury a urbanismu ARCHITECTURE WEEK PRAHA 2013.

Hlavním tématem letošního ročníku je architektonické dědictví a současná architektura a cílem je představit veřejnosti domácí i světové historické architektonické dědictví a umožnit jeho srovnání se současnou architekturou. V průběhu festivalu bude představena architektura 40 zemí a obrazem festival ukáže všechny památky zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO – tedy 745 památek ze 157 zemí světa, proto zde se svými památkami UNESCO nemůže chybět ani město Třebíč. V rámci této výstavy zde bude vystavován Model třebíčského zámku od Stanislava Vršky zapůjčený z expozice Muzea Vysočiny.

Mimo výstavy budou probíhat přednášky a odborná konference na téma Ochrana hmotného kulturního dědictví v rámci Evropské unie.

 

Součástí festivalu je také celorepublikový výtvarný projekt Hravý architekt, kterého se ve spolupráci s městem zúčastnili žáci 3. a 4. ročníku ze Základní umělecké školy Třebíč. Úkolem dětí bylo výtvarně ztvárnit vybrané architektonické památky z jejich města. Za odměnu třídy, které se projektu zúčastnily (téměř 600 dětí z 20 škol), stráví den na Pražském hradě, kde pro ně bude připraven zajímavý program, dárečky a setkání s paní Ivanou Zemanovou, která projektu poskytla svou záštitu.

Z celého festivalu bude vydána publikace se dvěma oddíly, ve které se bude město prezentovat také. První oddíl bude věnovaný památkám a historické architektuře, jednak zapsané na seznam světového dědictví UNESCO a jednak dalším pozoruhodným architektonickým objektům z České republiky i zahraničí. Druhý oddíl publikace bude věnovaný současné kulturní architektuře (muzea, výstavní síně, galerie, koncertní sály, umělecké školy nebo knihovny) z celého světa.

Ivan Přibík