Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Mají dveře otevřené
Mají dveře otevřené PDF Tisk Email
Neděle, 22 Září 2013 14:50

Už se stalo tradicí, že se v posledním týdnu v září otevírají nízkoprahové kluby pro děti a mládež v celé republice široké veřejnosti. Nebude tomu jinak i v letošním roce v Třebíči, kdy svou činnost bude našim občanům prezentovat nízkoprahový klub BARÁK, který má sídlo na Mládežnické ulici.

V týdnu od 23. do 26. září 2013 je pro návštěvníky z řad veřejnosti nachystán zajímavý program, který budou zajišťovat přímo pracovníci nízkoprahového klubu.

Celý týden bude klub od patnácté hodiny otevřen pro veřejnost, navštívit ho může opravdu každý. V úterý je připraven turnaj ve fotbálku, kterého se mohou účastnit jak klienti klubu, tak jejich mladší či starší kamarádi, ve středu budou pracovníci promítat fotky z činnosti zařízení.  Ve čtvrtek je připraven nejpestřejší program – otevřeno bude již od 13 hodin a k nahlédnutí bude kronika klubu, před budovou bude možné grilovat či vyrobit si drobnost v keramické dílně. Každý den je samozřejmostí komentovaná prohlídka prostor zařízení.

 

V rámci této akce se lidé mohou dozvědět mnohé nejen o činnosti tohoto typu zařízení, ale především o jeho smyslu a poslání. Nízkoprahový klub si můžeme zjednodušeně představit jako velkou místnost, která je vybavená všemožnými aktivitami (od fotbálku po stolní hry) a zároveň jsou tu přítomni sociální pracovníci, kteří umí s mladými lidmi komunikovat. Třebíčské děti sem mohou přijít každý den a strávit tu čtyři hodiny denně.

Nízkoprahový klub je místo, kde jsou dětem a mládeži od 12 – 20 let poskytovány sociální služby. Mladí zde tráví svůj volný čas v bezpečném prostředí, které zajišťují konkrétní pravidla, na jejichž tvorbě se spolupodílejí. Tento typ služby vnímám jako významně potřebný – zvláště v době, kdy je trávení volného času ve městě velkým oříškem. Avšak nejde jenom o volný čas: většina našich uživatelů potřebuje řešit problémy a situace, které nechce nebo nemůže řešit s přirozenými autoritami  jako jsou rodiče a učitelé. V tom naši pracovníci bodují – jsou to především osobnosti, které mladé přirozeně přitahují. Mladí je vnímají spíš jako své kamarády či průvodce životem a lépe od nich přijímají například zpětnou vazbu na své chování. Autoritu rodičů či pedagogů tím v žádném případě nesnižujeme, spíš doplňujeme výchovné působení o další prvek“ říká vedoucí tohoto zařízení.

Marie Paločková

Aktualizováno Neděle, 22 Září 2013 14:55