Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Letos se opraví čtyři památky
Letos se opraví čtyři památky PDF Tisk Email
Čtvrtek, 19 Září 2013 07:41

V průběhu letošní stavební sezóny se v Třebíči dostane péče čtyřem historickým objektům. Jejich majitelé využijí na opravy kromě svých peněz také státní dotace a příspěvky města.

Dotace pochází z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Stát vyhlašuje tento program každým rokem. Radnice je koordinátorem a žádá o dotaci na Ministerstvu kultury společně za všechny investory. Podmínkou pro udělení státních peněz na rekonstrukci historického objektu je finanční spoluúčast města schválená zastupitelstvem. Souhrnné rozpočtové náklady na letošní opravy čtyř objektů obnášejí 1.092.872 korun. Z toho podíly majitelů dělají dohromady 225.772 korun, stát věnuje v součtu 686.000 korun a město přidá sumu 181.100 korun.

Zámecká římskokatolická farnost využila darované peníze na opravu poškozené dlažby v bazilice svatého Prokopa a k vnitřním úpravám domu nad dolním průchodem k bazilice. Zásahu se dočkalo také kamenné ostění jižní brány. Jejkovská fara provádí nátěr střech přístavků u kostela Proměnění Páně. Majitel soukromého domu v ulici Leopolda Pokorného odvlhčuje zdivo a dělá repase dveří a ocelových mříží.

Ivan Přibík

Aktualizováno Čtvrtek, 19 Září 2013 07:50