Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V Kralicích oslavili 400 let Bible Kralické
V Kralicích oslavili 400 let Bible Kralické PDF Tisk Email
Středa, 18 Září 2013 06:18

Po celý uplynulý víkend probíhaly v Kralicích nad Oslavou slavnosti 400. výročí vydání jednosvazkové Bible Kralické, kterou před staletími Jednota bratrská přeložila z původních biblických jazyků – hebrejštiny, aramejštiny a řečtiny, a nikoli z Latinské Vulgáty. Víkendové slavnosti se nezaměřily jen na věřící, ale nabídly pestrý program co nejširšímu publiku a nezapomněly ani na děti. Na náklady spojené s pořádáním oslav přispěla částkou 400 tisíc korun Nadace ČEZ.

V rámci hlavního galaprogramu, který se odehrál v sobotu v místním sportovním areálu, vystoupili například zpěvák Petr Bende, herci Jaroslava Kretschmerová a Jiří Lábus a Felix Slováček s Dádou Patrasovou.

Záštitu nad oslavami převzali prezident republiky Miloš Zeman, místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, předseda Senátu Milan Štěch a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. „Bible Kralická hrála bezesporu významnou roli v historii a v duchovním vývoji českého národa, jsme proto rádi, že se nám podařilo zapojit do slavností známé osobnosti z oblasti kultury i nejdůležitější ústavní činitele České republiky,“ uvedl starosta Kralic nad Oslavou Emil Dračka.

Velká část programu patřila dětem, pro které byly připraveny výtvarné dílny, atrakce a také zábavný pěší výlet s tematickou soutěží, v níž děti pašovaly rukopisy a plnily další bojové úkoly. Sobotní program završila první veřejná projekce polohraného filmového dokumentu s názvem Pod ochranou Žerotínů od režiséra Lubomíra Hlavsy. Oslavy v neděli zakončila ekumenická bohoslužba. „Cílem oslav bylo přiblížit veřejnosti význam Bible Kralické v širším společenském a historickém kontextu. Vydání Bible Kralické předurčilo formování moderního českého jazyka a hrálo významnou roli v českém národním obrození,“ doplnil Emil Dračka. 

Nadace ČEZ přispěla na víkendové oslavy v Kralicích v rámci grantového řízení na podporu regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. Předkládané projekty se mohou týkat podpory zdravotnictví, sociálních služeb, dětí a mládeže, sportu, ale i vzdělání a kultury. „Jsme rádi, že jsme mohli přispět k připomenutí významného historického počinu Jednoty bratrské. Za zvlášť důležité pak považujeme, že se program zaměřil také na děti a seznámil je s odkazem našich předků,“ uvedl manažer Nadace ČEZ Ondřej Šuch.


Jana Štefánková