Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dostávají tašky na třídění odpadů
Dostávají tašky na třídění odpadů PDF Tisk Email
Sobota, 14 Září 2013 00:00

Praktickou pomůckou a zároveň důležitým mezníkem v rozvoji odpadového hospodářství je zavedení barevných tašek na třídění odpadů. Jsou vyrobené z recyklovaného materiálu. Na území Třebíče a okolního regionu je do domácností v těchto týdnech roznášejí dívky a chlapci ze studentského parlamentu a další brigádníci.

Ve spolupráci s firmou EKOKOM tašky připravil a zafinancoval svazek obcí Skládka TKO, který na Třebíčsku sdružuje více než 160 obcí, městysů a měst. Do třech označených tašek zelené, modré a žluté barvy lze shromažďovat sklo, papír a plasty. Na jejich vršky je přišitý suchý zip a mají široké dno, takže je lze navzájem spojit a „samy stojí“. Lidé si je v domácnosti mohou dát do chodby, předsíně či komory a průběžně do nich pohodlným způsobem sbírat separovaný odpad. Pak jen stačí například jednou týdně zajít s taškami ke kontejnerům a jejich obsah vysypat.

„Zavedení třídicích tašek zdarma do všech domácností je novinka, pomocí které chceme občany ještě více motivovat k separaci a zvýšit tak množství vytříděného odpadu. Po vybudování sítě stanovišť s barevnými kontejnery v posledních letech je to další krok k tomu, aby další část z 30 procent vytříditelného odpadu neskončila na skládce a nezvyšovaly se občanům dál poplatky za odpady,“ řekla Marie Černá, třebíčská místostarostka a místopředsedkyně svazku obcí.

Ivan Přibík