Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dnes startuje Ramstain Rover
Dnes startuje Ramstain Rover PDF Tisk Email
Středa, 04 Září 2013 00:00

Na letecké základně v Náměšti nad Oslavou dnes začíná největší vojenské cvičení jednotek NATO na našem území - Ramstain Rover 2013. Tisíc vojáků zde bude cvičit situace, které mohou nastat v boji s nepřítelem. Toho pomohou simulovat také studenti Univerzity obrany. Velitelem cvičení je zkušený důstojník Harry H. Schnell. Letová část cvičení však zahájí až v pondělí 9. září. Létat se bude jen mezi 9. a 23. hodinou v pracovní dny, o víkendech bude letecký provoz utlumen.

V čem se bude letošek lišit od loňska? Na žádost obyvatel okolí ubude hluku, protože se změní letové koridory, zvýší letové hladiny. Vrtulníky se přestěhují mimo oblast Náměšťska do vojenského prostoru Libavá u Olomouce. Letadlo nebudou mít povoleno překračovat rychlost zvuku a tím se budou eliminovat nepříjemné zvukové rázy. Zúčastní se o dva státy více, protože loni se cvičení mimořádně vydařilo. Cvičení bude ukončeno 20. září.

Leteckého cvičení se zúčastní Česká republika se svými letouny. Přijedou vojáci z Estonsko, Francie, Itálie, Litvy, Lotyšska, Dánska, Norska, Německa, Maďarska, Velké Británie, USA, Turecka, Portugalska, Dánska, Řecka. Polska, Belgie, Slovenska a Slovinska.

Jakou techniku si přivezou? Naše armáda představí L-159, L-39 ZA, Mi 24/35, Mi 171Š. Létat zde budou německé letouny PC-9 a Learjet. Maďaři přiletí na JAS 39 Gripen, k vidění budou i letouny F-16 ostatních účastníků. S polskými výsostnými znaky pak SU 22. Slováci představí L-39 ZA, Mi-17 a Slovinci PC-9.


František Ryneš