Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy O víkendu JE Dukovany odstaví 1. blok
O víkendu JE Dukovany odstaví 1. blok PDF Tisk Email
Čtvrtek, 29 Srpen 2013 09:58

V sobotu 31.8. 2013 budou postupně odpojeny obě turbíny  prvního bloku JE Dukovany. Zahájení snižování výkonu je plánováno na sobotu v 12.00.  Bloky 2., 3., a 4. pracují i nadále na 100%.  Jedná se o odstávku na pravidelnou výměnu 1/5 paliva, údržbu zařízení a  provedení  investičních akcí a technických řešení.  Odstávka má trvat 27dní.

Odstávka  prvního blok  tak začne v neděli 1.9. (ODSTAVOVÁNÍ SAMO JE JEŠTĚ POČÍTÁNO DO PROVOZU).  Během ní dojde k výměně 1/5 palivových souborů v reaktoru, k běžné  údržbě zařízení 1. výrobního bloku a také k realizaci řady investičních akcí a technických řešení. 

Jako nejzajímavější z nich uvádím  pokračovíní seismického zodolňování 1. výrovního bloku v části navrtávání kontejnmentu.  Kontejnment představuje 3. bariéru těsnosti proti případnému úniku a proto ho nelze navrtávat během provozu kotvami pro seismické zodolnění. Před ukončením odstávky bude těsnost  kontejnmentu 1. Bloku zkontrolována  21.9.  zkouškou nazývanou PERIZ.   V průběhu odstávky bude také  provedeno seismické zodolnění  částí velína 1. Bloku.  Z dalších akcí dojde také  k výměně  bezpečnostní kabeláže  a revizi vybraných částí hlavních cirkulačních čerpadel  apod.


Petr Spilka

Aktualizováno Čtvrtek, 29 Srpen 2013 10:49