Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Vydařené městské slavnosti
Vydařené městské slavnosti PDF Tisk Email
Úterý, 27 Srpen 2013 06:40

Slavnosti Tří kápí představují návrat do slavné minulosti města Třebíče. Připomnělo ji historické městečko plné řemeslníků a kejklířů, ukázky historického šermu, dobové hudby a renesančních tanců. Návštěvníci si mohli nakoupit na starobylém tržišti, prohlédnout si vojenské ležení, zastřílet si na střelnici a zúčastnit se nočního průvodu v dobových kostýmech. Páteční program zpestřilo hudební vystoupení Bratří Ebenů & THE TAP TAP a sobotní oslavy vyvrcholily ohňostrojem.

Podzámecká niva v Třebíči hostila u příležitosti 10. výročí zápisu třebíčských památek na seznam UNESCO Slavnosti Tří kápí. Velkolepá lidová veselice se konala od čtvrtka do neděle. Vedle vzpomínání na slavnou historii města mohli návštěvníci usednout na Oranžová kola Nadace ČEZ a podpořit svým úsilím dobrou věc. Tentokrát se opřeli do pedálů ve prospěch nového hřiště pro Speciální mateřskou školu a Stacionář pro mentálně a tělesně postižené v Třebíči a rekonstrukce varhan v kostele sv. Martina v Třebíči. Dohromady pro ně vyšlapali 100 419 korun.

 

Každý návštěvník měl možnost strávit na Oranžovém kole jednu minutu a svým výkonem přispět na dobrou věc. Podpořit třebíčské veřejně prospěšné projekty přišli na Podzámeckou nivu místní občané i milovníci historie z celé republiky. „O podporu hendikepovaných i možnost podílet se na obnově historického dědictví je mezi lidmi vždy velký zájem, což se potvrdilo i na Slavnostech Tří kápí. Jsme velmi rádi, že se podařilo vyšlapat tak vysokou částku,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Denní rehabilitační stacionář pro tělesně a mentálně postižené v Třebíči je nestátní zdravotnické zařízení, jehož zřizovatelem je Město Třebíč. Na Oranžovém kole pro něj návštěvníci Slavností tří kápí vyšlapali částku 51 168 korun. „Peníze využijeme na vybudování nového hřiště, které využijí jak naši mentálně a tělesně hendikepovaní klienti, tak děti ze Speciální mateřské školy,“ řekl Karel Halačka, ředitel stacionáře.

Římskokatolická farnost Třebíč-město je jedno z územních společenství římských katolíků v městě Třebíči s farním kostelem sv. Martina z Tours. Výtěžek v hodnotě 49 251 korun použije farnost, jejímž správcem je od roku 1996 farář Jiří Dobeš, na rekonstrukci varhan. „Jde o stavbu nových třímanuálových varhan, které budou umístěny do původní barokní skříně. Ovládání se vrací k mechanické hrací i rejstříkové traktuře, kterou prověřil čas. Navíc bude možno řady píšťal ovládat i elektronicky, což usnadní hru zvláště při koncertech,“ uvedl farář Jiří Dobeš.

 

Zuzana Benešová
(redakčně kráceno)