Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Židovská škola vypadá jako kdysi
Židovská škola vypadá jako kdysi PDF Tisk Email
Pátek, 23 Srpen 2013 00:00

Historické centrum města Třebíče je od nynějška o trochu hezčí. Krášlí ho bývalá židovská škola, která prošla velkou proměnou svého vzhledu. Radnice vrátila domu jeho původní podobu.

Jednopatrový dům číslo popisné 58 stojí v ulici Leopolda Pokorného. Je majetkem města a sídlí v něm Charita. Barokní dům s cennými klenbami utrpěl v druhé polovině 20. století, kdy prošel nežádoucí modernizací vzhledu. Objekt se sice nachází v lokalitě UNESCO, ale sám o sobě památkou dosud není. Jelikož město usiluje o jeho prohlášení za nemovitou kulturní památku, zadalo studii k obnově původní podoby fasády. Podle ní se pak před dvěma lety vyměnila okna v patře. Standardní okna ve stylu kulturních domů ze sedmdesátých let nechala radnice nahradit kastlovými.

Jsou členěná ve tvaru latinského kříže s pevně vsazeným poutcem v horní třetině. Následně přišla na řadu letos v létě fasáda. Na základě archívních podkladů a fotodokumentace provedl odbor správy majetku a investic města věrohodnou rekonstrukci výrazu uliční fasády. Z hlediska architektonického stylu se jedná o historismus 19. století. 

Dům patřil v 18. století kupecké rodině rychtáře Schnabela. Kromě obytných místností se v něm nacházela ještě palírna, výčep kořalky a stáje. Simon L. Bauer věnoval dům v roce 1867 židovské obci, aby v něm mohla zřídit židovskou německou školu. Ta v něm působila až do začátku 20. století.

Ivan Přibík