Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy EDU plní přání
EDU plní přání PDF Tisk Email
Čtvrtek, 03 Prosinec 2009 13:43

Davídek amaminkaPětiletý Davídek může poznávat svět z nové polohovací sedačky

V předvánoční době vyvrcholí třetí ročník dobrovolné charitativní akce zaměstnanců Skupiny ČEZ, který přinesl více pomoci handicapovaným. V akci „Plníme přání, myslíme na druhé“ přispívají zaměstnanci 13 vybraným lidem s postižením ve všech regionech ČR. Na Vysočině se díky nim již nyní může těšit z nové polohovací sedačky mentálně a fyzicky postižený Davídek (5 let). Splněná přání jsou společným projektem Skupiny ČEZ, Nadace ČEZ a Nadace Charty 77 – Konto BARIÉRY.

Malý Davídek je jedním z obdarovaných v celorepublikovém projektu „Plníme přání, myslíme na druhé“, který již třetím rokem realizuje společnost ČEZ. Organizátoři akce vybrali mezi zdravotně postiženými z celé republiky 13 lidí, kteří svůj příběh svěřili Kontu BARIÉRY. Jakub, Michal, Saša, Dušan, David, Karel, Milan, Eva, Jaroslav, Ladislav, Dobromil, Tadeášek a Davídek tak získají ještě před Vánoci navýsost důležitý dar od zaměstnanců Skupiny ČEZ. Takto získané prostředky stačily například na nákup invalidního vozíku, handbiku, zdravotně bezpečné polohovací sedačky nebo na vybudování bezbariérové koupelny. Ohlas akce byl silný a tak se mohl počet obdarovaných zvýšit ze zamýšlených 8 na 13 handicapovaných.

 

 

„Cílem letošní dobrovolné charitativní sbírky je pomoci spoluobčanům se zdravotním postižením a za vybrané finanční prostředky nakoupit potřebné zdravotní pomůcky či služby, které jim usnadní život,“ vysvětluje Jana Štefánková z oddělení komunikace Jaderné elektrárny Dukovany. „V našem regionu byl ve spolupráci s Kontem Bariéry vybrán pětiletý postižený Davídek, který díky zájmu našich kolegů získal polohovací sedačku.“ Dárek si Davídkovi rodiče převzali od zástupců zaměstnanců EDU a Nadace ČEZ ve středu 25. 11.

Jsem ráda, že jsem chlapečka viděla a vím, co pro něho a jeho rodinu bude náš dárek znamenat, řekla po předání Jana Vaverková, zaměstnankyně ČEZ, Správa majetku, s. r. o.

Davídek teď může i přes svůj handicap lépe sledovat dění kolem sebe a trávit čas se svými nejbližšími, dodala Vaverková.

 

Maminka Davídka, paní Kopečková neskrývala při předávání radost: „Vyzkoušeli jsme tři nebo čtyři firmy a tento výrobek je pro Davídka nejvhodnější. Pomáhá mu hlavně při sezení, při jídle, když mu ukazuji obrázky. V sedačce se mu líbí moc, vždyť sami vidíte, jak je spokojený.“

 

Na dárek pro Davídka putovalo 112 tisíc korun, celkem se vybralo více než půl miliónu korun. Symbolický šek si převezmou rodiče Davídka na akci zaměstnanců EDU „Svátek světla“ (4. 12. 2009). Tam se mohou osobně setkat s těmi, kteří se do projektu zapojili.

 

V předvánočním čase získá potřebnou pomůcku nebo příspěvek na služby vybraných 13 obdarovaných. Projekt „Plníme přání, myslíme na druhé“, navázal na úspěšné projekty z minulých let, kdy zaměstnanci Skupiny ČEZ plnili přání tisícovce dětí z dětských domovů, mladých z domů na půl cesty, ústavů sociální péče nebo obyvatel domovů důchodců.

 

„Jsme rádi, že můžeme být součástí této iniciativy, protože se jedná o skutečně ojedinělý projekt! Vybrali jsme 13 příběhů lidí, kteří se ocitli v těžké životní situaci a obrátili se na Konto BARIÉRY s prosbou o pomoc. ČEZ představil svým pracovníkům jejich osudy. A výsledek? Úžasný. Zájem zaměstnanců společnosti ČEZ předčil všechna očekávání. Z průběhu sbírky jsme se dozvěděli, že každý z nás má potřebu pomáhat. A když se ujistí, že jeho pomoc nepřijde nazmar, otevře své srdce i dlaň. V  případě společné sbírky Konta BARIÉRY a ČEZ se to opravdu potvrdilo“, říká Božena Jirků, ředitelka Konta BARIÉRY.

 

Davídek (5 let) - Davídkovi byla hned po narození zjištěna vrozená vývojová vada centrální nervové soustavy. Prognóza je velice závažná, jeho zdravotní stav vyžaduje nepřetržitou a velmi rozsáhlou péči. Davídek potřebuje speciální polohovací sedačku, která je důležitá při jeho každodenním ošetřování a umožní mu správnou polohu při jídle, pití, při stimulaci hmatu, zraku i sluchu. Speciální polohovací sedačka plně vyhovuje Davídkovým potřebám a rodina si ji z vlastních prostředků nemohla pořídit.

 

Polohovací sedačka funguje na principu aktivního sedacího systému, který zajišťuje správnou polohu pánve, končetin i trupu. Snaží se dítě udržovat ve vyvážené poloze tak, aby samo podle svých možností aktivně zapojovalo příslušné svaly. Snadno se s ní manipuluje, veškeré potahy jsou snadno odnímatelné a dají se dobře hygienicky ošetřit.

Petr Spilka

Aktualizováno Středa, 09 Prosinec 2009 16:31