Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Budou férově nakupovat
Budou férově nakupovat PDF Tisk Email
Neděle, 11 Srpen 2013 00:00

Víte, co je to fair trade? Už jste někdy slyšeli o sociálně spravedlivém nákupu? S těmito pojmy se úředníci třebíčské radnice i občané budou nyní setkávat častěji.

Fair trade velmi stručně řečeno znamená, že producent potravin nebo jiného zboží v zemích globálního jihu materiálně a sociálně nestrádá a nikdo ho nevykořisťuje nízkou mzdou nebo stlačenými výkupními cenami. Na plantáži nebo v manufaktuře nepracují děti. Nejčastěji se v rámci fair trade produkují a obchodují komodity jako káva, třtinový cukr, kakao, ovoce a bavlna. Sociálně spravedlivá kritéria se už ale začínají používat například také při importu dlažebního kamene z Asie.

Město Třebíč se nyní zapojilo do tříletého projektu kompletně financovaného Evropskou unií. Nese název „Každá obec se počítá!“ Tři města ze tří zemí EU se za podpory tří neziskových uskupení budou věnovat propagaci spravedlivého obchodu a pořizovat certifikované výrobky. Vedle Třebíče se evropského projektu účastní německé město Dortmund, rakouské město Wels a nevládní organizace NaZemi z Česka, Christliche Iniciative Romero z Německa a Südwind z Rakouska. Kromě osvěty a drobného nákupu výrobků je cílem začít používat sociálně spravedlivá kritéria i ve větším měřítku – třeba při vypisování veřejných zakázek.

 

Ivan Přibík

redakčně kráceno

Aktualizováno Úterý, 06 Srpen 2013 16:44