Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dalešická přehrada pod policejním dohledem
Dalešická přehrada pod policejním dohledem PDF Tisk Email
Pátek, 26 Červenec 2013 06:22

Jízda ve skluzu je na Dalešické přehradě zakázána. Policisté z Hrotovic dohlížejí na chování rekreantů z policejního člunu.
Policisté z obvodního oddělení Hrotovice společně se zástupci přerovské pobočky Státní plavební správy se ve středu 24. července zaměřili v rámci součinnostní akce na kontrolu dodržování právních předpisů ze strany osob, které se pohybují na nejrůznějších plavidlech po hladině Dalešické přehrady. Kontroly se zaměřily na dodržování plavebního řádu, především ze strany vůdců malých plavidel.
Policisté se v rámci akce zaměřili také na kontrolu dodržování dalších právních norem. Patřil mezi ně zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě, zákaz stanování mimo vyhrazené stanové plochy. Kontroly se zaměřily i na parkování vozidel v blízkosti hráze  a porušování dalších zákazů v blízkosti vodních toků.

Pracovníci státní plavební správy a policisté tak reagovali na nedávné stížnosti ze strany některých rekreantů, kteří poukazovali na bezohledné chování některých provozovatelů  motorových člunů a vodních skútrů, kteří údajně svoji příliš rychlou a agresivní jízdou ohrožují rekreanty na lodičkách, plavce, rybáře, ale i cestující na výletní lodi Horácko. Pravidla plavby pro majitele soukromých plavidel jsou ale nastavena zcela striktně - po hladině Dalešické přehrady smí jezdit plavidla  rychlostí jen do 25 kilometrů v hodině. – je tedy zakázána jízda ve skluzu a vodní lyžaři smějí na hladinu přehrady jen na základě předchozího povolení a ve vymezeném prostoru.
Hladina Dalešické přehrady, stejně jako všechny obce kolem přehrady, patří do služební působnosti policistů na obvodním oddělení v Hrotovicích. Policejní hlídky mají pro svoji práci k dispozici také motorový člun, se kterým v rámci běžného výkonu služby nebo při mimořádných opatřeních a akcích vyjíždějí na hladinu přehrady, kde řeší různé typy protiprávního jednání, kterého se dopouštějí většinou  rekreanti.
Pokud by se přestupek oznamoval Státní plavební správě, tak by za takové jednání hrozila v rámci správního řízení pokuta až do výše sto tisíc korun v případě fyzické osoby, v případě právnické osoby je pokuta za zjištěný správní delikt ještě několikanásobně vyšší. Při opakovaném porušení předpisů hrozí provinilci i odebrání příslušného oprávnění vůdce plavidla.

Dana Čírtková