Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Oranžové kolo neodpočívá
Oranžové kolo neodpočívá PDF Tisk Email
Pondělí, 22 Červenec 2013 13:10

V Náměšti nad Oslavou šlapali návštěvníci festivalu Folkové prázdniny. Renesanční zámek v Náměšti nad Oslavou o víkendu přivítal tradiční mezinárodní hudební přehlídku nejlepší hudby, festival Folkové prázdniny. Téma letošního festivalu zní: O lásce a lidské náklonnosti. A přesně v tomto duchu se účastníci festivalu činili na Oranžovém kole, charitativním projektu Nadace ČEZ. Tentokrát svým úsilím podpořili děti s onkologickým onemocněním, když pro Nadační fondy Krtek a Na kole dětem dohromady vyšlapali první den celkem 127 730 korun. Částka se zvýší při pokračování v charitativním šlapání další den festivalu v pondělí 22. července v odpoledních a večerních hodinách při koncertech v zámeckém parku.

Každý návštěvník měl možnost strávit na Oranžovém kole jednu minutu a svým výkonem přispět na dobrou věc. Podpořit jihomoravské organizace přijely na náměšťský zámek stovky milovníků folku, jazzu, ale i lidové nebo vážné hudby z celé republiky.

„Podpora malých dětí vyvolá u lidí vždycky obrovskou vlnu solidarity. Jsme rádi, že tomu tak bylo i v Náměšti, a pro onkologické pacienty se podařilo hned první den vyšlapat tak vysokou částku,“ uvedl Vladimír Černý, člen správní rady Nadace ČEZ, který se slavnostního zahájení osobně zúčastnil a svým sportovním výkonem podpořil Nadační fond dětské onkologie Krtek. V duelu s ním jel starosta Města Náměšť Vladimír Měrka.

Na kolo zasedl i paralympionik Aleš Wassenbauer a nechyběli ani cyklisté – pracovníci JE Dukovany. V počtu deseti osob „předali“ svými nadprůměrnými výkony nadačním fondům částku 15 tisíc korun.

Nadační fond Dětské onkologie při FN Brno Krtek podporuje od roku 1999 Kliniku dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno a je její neoddělitelnou součástí. Jeho hlavní prioritou je zkvalitnění a zpříjemnění pobytu dětí v nemocnici, péče v průběhu trvání celé léčby a pomoc při vyrovnávání se s jejími následky. Nadační fond přispívá také na výzkum, vzdělávání lékařů a zdravotnického personálu. Na Oranžovém kole pro něj návštěvníci Folkových prázdnin vyšlapali první den částku 63 350 korun. „Část peněz využijeme na vybavení nové vyšetřovny Kliniky dětské onkologie a část na uhrazení nákladů spojených s rekondičními pobyty adolescentů s onkologickým onemocněním,“ řekl Michal Klaška z Nadačního fondu Dětské onkologie Krtek, který do pedálů statických kol šlápl v duelu s Josefem Zimovčákem.

Nadační fond Josefa Zimovčáka „Na kole dětem“ na podporu onkologicky nemocných dětí vznikl v roce 2010 jako benefiční součást mezinárodního sportovního projektu Na kole dětem. Jeho cílem je rozšiřovat možnosti solidarity, tolik potřebné finanční pomoci a podpory dětí v boji proti zákeřnému onemocnění. Svojí činností se zaměřuje především na sportovní aktivity a zajištění rekondičních pobytů. „Výtěžek použijeme na uhrazení rekondičních pobytů, které dětem a jejich rodičům usnadňují překonávat traumata po náročné onkologické léčbě,“ uvedla Martina Střížová z Nadačního fondu Na kole dětem. První den vyšlapali návštěvníci festivalu 64 380 korun.


Jana Štefánková