Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč vydala pamětní medaili
Třebíč vydala pamětní medaili PDF Tisk Email
Sobota, 29 Červen 2013 00:00

Výjimečnost letošního desátého výročí zápisu třebíčských památek do seznamu UNESCO se město rozhodlo ztvrdit vyražením pamětní medaile. Bude využívána pro slavnostní oceňování zasloužilých občanů.

Medaile je součástí série, která je v plánu pro všechny české lokality UNESCO. Třebíč je třetí z dvanácti měst, která se k této iniciativě přihlásila. Výtvarné zpracování provedl medailér Miroslav Kovařík z Ratíškovic. Na přední straně je vyobrazen motiv baziliky svatého Prokopa, na zadní straně motiv Židovského hřbitova. Radnice nechala zhotovit celkem 230 kusů, z toho 70 v pozlacené verzi, 100 kusů v postříbřené verzi a 60 kusů měděných. Ražbu provedla slovenská státní mincovna v Kremnici. Výroba je hrazena z dotace Kraje Vysočina.

Třebíčská pamětní medaile k 10. výročí zápisu památek do seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví bude neprodejná. Město ji hodlá využívat při zvláštních příležitostech, například při udělení čestného občanství. Poprvé bude slavnostně darována letos v srpnu k ocenění osobností za přínos pro zápis do UNESCO.

Ivan Přibík