Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třikrát z minulého zastupitelstva
Třikrát z minulého zastupitelstva PDF Tisk Email
Úterý, 25 Červen 2013 15:34

Zdálo by se, že jednání posledního zastupitelstva proběhne klidně. Ale byl to omyl.

Hned v počátku zastupitel Zahrádka rozzlobil starostu, když navrhl doplnění programu o bod informace o  situaci kolem překladiště odpadu na ulici Okrajová.což bylo po diskuzi nakonec přijato.

Nadále probíhalo jednání až do bodu 31 bez problémů. poté následoval „Zahrádkův“ bod a propukla  dlouhá a hlasitá diskuse. Vystoupili opoziční zastupitelé. Sociální demokraté Malý, Švejda, Vašíček a Olivová, Jaromír Barák (HZNR!) a Ivo Uher Uher (ODS). Miroslav Zahrádka  nejdříve ocitoval  pasáže s přípisu ČIŽP, ze kterých vyplývá mimo jiné, že starosta Pavel Heřman (HZNA!) o problému věděl již v minulém roce. „Proč jsme onen přípis dostali až den před zastupitelstvem, když na to byl dva měsíce čas?“ ptal se Zahrádka a vyslovil podezření, že to bylo úmyslně aby neměl čas se připravit. Heřman v rozporu se skutečností tvrdil, že tomu tak nebylo a že on, tedy pan starosta, o tom vůbec nevěděl!!!

Obvinění Heřmana šlo ještě dále. Namísto toho, aby řešil problémy občanů, jejichž zájmy by měl zastupovat v prvé řadě, se spíše stará o zájmy soukromé firmy. Na to Heřman kontroval, že  Zahrádka vyslovuji podezření o jakési jeho  korupci. Zahrádka se bránil, aby mu nevkládal do úst něco co řečeno nebylo, což nakonec velice nerad Heřman uznal. Neochotně  pod tíhou důkazu připustil, že něco málo věděl a začal tvrdit, že ze zákona nemohl nic dělat. Zde ho Ivo Uher poučil o znění příslušného zákona a dokázal mu, že nemluví pravdu.

Starosta změnil opět taktiku a začal tvrdit, že problém řeší. Jaromír Barák chtěl vědět jakým způsobem. To prý zatím starosta nemůže prozradit! Snad proto, že od posledního zastupitelstva po dobu cca 2 měsíců s firmou AVE pro jistotu o problému nejednal nikdo? Důvod rovněž kuriózní. Firma AVE se podle Heřmana prodává a není tedy s kým jednat. Na tochtěl Malý vědět, proč se tedy nejednalo v době, kdy to bylo možné. Jak jsme u Heřmana zvyklí, odpověď nepřišla. Jeho argumentace byla přerušována „obdivnými“ výkřiky přítomných postižených občanů. Zaznělo například: „pojď si na smetiště bydlet sám“, či „nemluvíte pravdu“. Naproti tomu vystoupení opozice bylo občany přerušováno potleskem a pochvalnými výkřiky. To bylo neseno nelibě a občané  byli starostou napomínáni a vyzýváni ke klidu.

Na závěr vystoupil občan Dvořák a starostovu vymlouvání, že nevěděl o problému, zasadil poslední ránu. On osobně jej informoval již v únoru minulého roku! Starosta v této chvíli ztratil paměť. Prý si na nic nevzpomíná. Nakonec bylo na návrh Julie Dolejší (KSČM) přijato usnesení, kterým se ukládá starostovi řešit problém a průběžné informování zastupitele o  situaci

Když došlo k projednání zprávy kontrolního výboru o stavu uzavírání smluv, dlouhá a bouřlivá diskuse vypukla znovu. Vedení vykazovalo silnou snahu závěry kontroly bagatelizovat a docílit toho, aby vše vyznělo do ztracena. Na to několikrát upozornil Jaromír Barák když uvedl, že problémy vyplývající z kontroly odhalila již kontrola FV v roce 2009 a přesto se nic nedělo!!! Návrh Uhra na  vypuštění jedné věty z usnesení  požadoval na vedení města vypracování metodický pokyn pro uzavírání smluv.

Posledním bodem, který vyvolal oživení v sále, byl terminál veřejné dopravy. Zde vystoupil občan Milota s kritikou celého programu z hlediska nekoncepčnosti a vysokých nákladů. Prohlásil, že v době, kdy se má šetřit, se zbytečně vyhazuje 80-100 milionů. Starosta Heřman nezklamal, skákal mu do řeči, umravňoval jej a nakonec mu vzal slovo. To dopálilo Jůlii Dolejší, která mu vytkla způsob řízení zastupitelstva. Nechová se nezaujatě, protěžuje  zastupitele svojí koalice a znevýhodňuje opoziční zastupitele. Na to zastupitel Miroslav Zahrádka starostovi připomenul, že pan Milota je občan a volič a že i z jeho vůle sedí na   postu starosty. Požádal ho, aby se podle toho k němu choval.

Z