Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Objevili starou studnu
Objevili starou studnu PDF Tisk Email
Neděle, 23 Červen 2013 00:00

Zajímavý objev z nedávné historie Třebíče byl v těchto dnech učiněn ve čtvrti Horka. Několik propadlých dlažek v chodníku Eliščiny ulice prozradilo starou studnu.

Eliščina ulice vede rovnoběžně s rušnou Bráfovou třídou. Je to nenápadná lokalita poblíž centra města. Už desítky let tam stojí rodinné domky a garáže. Ještě do první čtvrtiny dvacátého století tam však Třebíčané měli své stodoly. Dál se už rozprostírala volná krajina s poli a loukami. Nalezená studna byla proto možná využívána pro napájení dobytka.

„Propadly se tam tři dlaždice, tak jsme tam poslali firmu. Takhle to občas začíná. Na první pohled jde o malou poruchu a pak se tam ukáže nějaký velký problém. Pracovníci chodník rozebrali a zjistili, že je pod ním obrovská jeskyně, do které se podloží chodníku ztrácelo. Našla se studna, tedy krásná věc, která souvisí s historií města Třebíče. Zřejmě byla využívána pro hospodářskou činnost,“ popsal se zaujetím nález vedoucí odboru dopravy radnice Aleš Kratina.

Studna v Eliščině ulici se jeví jako dosti velká, její hloubku lze odhadnout na nějakých 8 až 9 metrů. Nachází se na rozhraní vozovky a chodníku na protější straně od domu čísel popisných 203 a 204.

„Bezpečnost na komunikaci ohrožena nebyla, protože nad studnou byly z minulosti překlady. Studnu jsme nezasypali, ale udělali jsme na boku ochrannou zídku, aby se tam neztrácel materiál. Pod komunikací tedy máme zachovanou krásnou studnu jako doklad vývoje města,“ dodal Aleš Kratina.

Ivan Přibík