Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Navštívili město Oschatz
Navštívili město Oschatz PDF Tisk Email
Pátek, 21 Červen 2013 00:00

Představitelé radnice přijali pozvání německého družebního města Oschatz a vypravili se na přátelskou návštěvu. Cesty se od neděle 16. do úterý 18. června zúčastnili starosta Pavel Heřman a místostarosta Milan Zeibert.

Vzájemná setkání mezi zástupci radnic ze sousedních států jsou především jedinečnou příležitostí k výměně zkušeností. Starosta Oschatzu Andreas Kretschmar se svými spolupracovníky proto seznámil třebíčské hosty se současným stavem města a představil jim rozvojové projekty. Oba politikové si prohlédli mimo jiné historické centrum, sportovní zařízení a areál bývalé zemské zahradní výstavy. Navštívili také mikrobusem několik přidružených obcí v okolí.

Oschatz leží nedaleko saské metropole Drážďan. Po pádu železné opony zaznamenal významný vývoj k lepšímu. Zásluhou finanční pomoci spolkové i zemské vlády bylo v průběhu posledních dvaceti let postupně opraveno praktické celé jádro město. Průmysl je stabilizovaný, tvoří ho většinou menší firmy s desítkami zaměstnanců. Přesto se však nepodařilo zabránit odlivu obyvatel a stárnutí populace. Z dřívějších devatenácti tisíc lidí před sjednocením Německa dnes žije ve městě patnáct tisíc. Místní zajímavostí Oschatzu je úzkokolejná dráha. Původně byla využívána především k přepravě kaolínu a cukrové řepy. Spojovala Labe s Krušnými horami. Dnes slouží jako turistická atrakce.

Partnerství mezi Třebíčí a Oschatzem vzniklo v 80. letech minulého století. Kromě vztahů mezi radnicemi se udržují také kontakty mezi evangelickými farnostmi. Vedle Třebíče má Oschatz ještě dvě partnerská města v Německu, jedno v Polsku a jedno ve Francii.

Ivan Přibík