Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Povodně ovlivňují provoz PVE Dalešice
Povodně ovlivňují provoz PVE Dalešice PDF Tisk Email
Středa, 05 Červen 2013 06:13

V dnešních dnech je možno  z koruny hráze  Dalešické přehradě vidět málokdy vídaný jev, kdy se voda z horní Dalešické přehrady přepouští do spodní Mohelenské  přehrady  obtokovou štolou v objemu kolem 30m3/s.  Což je pěti až šestinásobek dlouhodobého průtoku řekou Jihlavou u Mohelna. Z nádrže Mohelno se stejné množství vody převádí rozstřiky do koryta řeky pod hrází, tak aby Mohelská nádrž zůstávala na minimální hladině. Proč tomu tak je?

Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice na Vysočině společně s PVE Dlouhé Stráně v Jeseníkách a elektrárnami na Vltavské kaskádě poskytuje společnosti „Česká přenosová“ (ČEPS), která provozuje elektrizační soustavu ČR, podpůrnou službu rychlé dodávky  výkonu v případě nouze. Ten může chybět buď v případě výpadku některé velké elektrárny, ale problémy mohou nastat i tehdy, dojde-li např. k výpadku  linek velmi vysokého napětí a následně k ostrovnímu provozu nebo black-outu.

 

Vzhledem k tomu, že PVE Dlouhé Stráně je v současnosti odstavena pro provedení pravidelné údržby a elektrárny na Vltavské kaskádě jedou naplno, je jediným poskytovatelem

této podpůrné služby PVE Dalešice a její čtyři soustrojí o  výkonu 4 x 120MW.

Soustrojí tedy musí být v klidu a v pohotovosti, aby v případě potřeby byly schopny dodat požadovaný výkon, a voda, která přitéká do přehrady  Dalešice  a následně se vypouští pod přehradou Mohelno do řeky Jihlavy,  se musí přepouštět tímto způsobem.

Přítok do VD Dalešice je na hodnotě kolem 35m3/s, což je I. stupeň povodňové aktivity a nepředpokládá se další nárůst.

Petr Spilka